Jurnal Solar

Screen Shot 2015-01-10 at 18.18.48

Practic astronomia solară din mai multe motive însă cele care contează cel mai mult sunt pasiunea pentru astronomie și dorința ca prin rezultatele observațiilor solare să aduc o contribuție la cunoaștere

Scopul concret al observațiilor mele solare este urmărirea evoluției activității Soarelui pe baza evoluției statistice a petelor solare. Cu datele pe care le obțin din observații și cu rezultatele prelucrării lor, contribui la alcătuirea bazelor de date ale Asociației Americane a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO), în cadrul Secțiunii sale solare, și respectiv a Asociației Poloneze a Astronomilor Amatori (PTMA) în cadrul Secțiunii de Observare a Soarelui (SOS-PTMA). În același timp însă, deoarece doresc să pun rezultatele activității mele și la dispoziția altor astronomi amatori, aceleași date și rezultate sunt centralizate și prelucrate în acest Jurnal Solar.


Procedura de observare astronomică a Soarelui

Procedura pe care o aplic pentru observarea Soarelui se bazează pe recomandările procedurale ale celor două asociații cu care colaborez și presupune ca etape culegerea datelor la telescop urmată de consemnarea și prelucrarea lor.

Culegerea datelor la telescop

Din punct de vedere tehnic, observarea directă a Soarelui este realizată în lumină albă (vizibilă) folosind metoda proiecției pe ecran. Instrumentul folosit este un telescop refractor (lunetă astronomică) cu diametrul obiectivul de 100 mm, la o mărire de 111 ori și un ecran simplu mobil care să permită manevrarea sa liberă în timpul observației pentru creșterea clarității și contrastului imaginii. Diametrul obiectivului telescopului a fost redus la 75 de mm pentru a respecta procedurile stabilite de AAVSO (care solicită un maxim de 80 de mm), pentru a permite un calcul personalizat al numărului activității solare (R) și pentru a proteja instrumentul.

0AC73914-B73B-4107-9491-FCFB10F59EABDatele sunt culese în fiecare zi în care condițiile de vizibilitate a cerului (prezența norilor, a pâclei, a ceții sau a altor elemente de obstricție) permit observarea Soarelui. De asemenea, tot în funcție de condițiile efective de la locul de efectuare a observațiilor, acestea se desfășoară la aproximativ aceeași oră pentru a o precizie mai mare. Observațiile sunt efectuate din București (România), de la coordonatele geografice 44º 26’ 34” latitudine nordică și  26º 08’ 34” longitudine estică.

Din punct de vedere științific, observațiile presupun (1) numărarea petelor, (2) stabilirea poziției grupurilor de pete, (3) stabilirea numărului de penumbre și (4) stabilirea numărului de pori (pete fără penumbră). Primele dou tipuri de determinări sunt solicitate de Secțiunea solară a AAVSO în timp ce ultimele două sunt solicitate de SOS-PTMA.

  1. Numărarea petelor solare (f) se realiză pe grupuri solare prin procedura americană care solicită numărarea tuturor petelor vizibile, indiferent de dimensiunea lor sau de prezența sau nu a penumbrei (umbre cu penumbre și pori).
  2. Stabilirea poziției grupurilor de pete  (ng și sg) presupune consemnarea situării acestora la nord sau la sud de ecuatorul solar, eventual situarea acestora chiar pe ecuatorul solar.
  3. Stabilirea numărului de penumbre (p) presupune numărarea numai a acelor pete solare care prezentă penumbră, fără a lua în considerare porii.
  4. Stabilirea numărului de pori (s) presupune numărarea umbrelor prezente în cadrul fiecărei umbre.
Pagini caietul de observații

Pagini caietul de observații

După realizarea celor patru tipuri de determinări, observația se finalizează cu consemnarea intervalului de timp (consemnat în timp universal UT) în care a avut loc și a condițiilor de vizibilitate conform standardelor AAVSO (excelente, bune, slabe, foarte slabe) respectiv a celor SOS-PTMA care includ prezența vântului, intensitatea turbulenței și vizibilitatea, fiecare gradată pe o scară de la 1 la 5, unde 1 este vizibilitate foarte bună fără vânt și 5 este vizibilitate foarte slabă și vânt foarte intens.

Consemnarea și prelucrarea datelor observaționale

Consemnarea datelor observaționale constă în transcrierea datelor din caietul de observații în tabelul de centralizare unde sunt prelucrate pentru determinarea valorilor numărului relativ al activității solare (R) și a indicatorului SN al umbrelor și penumbrelor care indică intensitatea activității petelor solare.

Consemnarea datelor observaționale constă în transcrierea datelor din caietul de observații în tabelul de centralizare unde sunt prelucrate pentru determinarea valorilor numărului relativ al activității solare (R) și a indicatorului SN al umbrelor și penumbrelor care indică intensitatea activității petelor solare.

Extras din tabelul de prelucrare a datelor observaționale.

Extras din tabelul de prelucrare a datelor observaționale.

  •  Numărul relativ al activității solare R, se determină pe baza formulei deja consacrate R = k (10 g + f), unde g este numărul de grupuri de pete, f este numărul de pete iar k = 1. Observațiile permit și stabilirea unei valori specifice a coeficientului k, pentru determinarea unei valori a R corespunzătoare locului și condițiilor de observație. Despre aceasta însă într-un articol viitor.

  • Indicatorului SN al intensității activității solare se determină după formula SN = 10 p + s, unde p este numărul de penumbre iar s numărul de pori (pete fără penumbră). În general, s nu este egal cu f, dat fiind că o penumbră poate include mai multe umbre.

CAS-Observatii solare R-201407

Graficul evoluției lunare a activității Soarelui rezultat din prelucrarea datelor observaționale.

Odată prelucrate, datele și rezultatele sunt încărcate în bazele de date ale celor două organizații menționate.

07.2014_sun_header copy

Formularul de încărcare a datelor observaționale și a rezultatelor prelucrării lor în baza de date a AAVSO.

Acest Jurnal Solar include centralizarea datelor și rezultatelor prelucrării lor lunare, grupate anual. Centralizarea datelor lunare o realizez în jurul datei de 15 a lunii următoare. În cadrul fiecărei centralizări lunare puteți avea acces la datele concrete corespunzătoare fiecărei observații efectuate.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Jurnal Solar&8221;

  1. Pingback: Procedura AAVSO de observare astronomica a Soarelui | Vorbind Despre

  2. Pingback: Jurnal Solar | Noutati la Piatra Neamt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s