Astronomie

usno_12inwideAstronomia este pentru mine o veritabilă pasiune de viață și mai mult decât atât. Fascinația pentru univers și cunoașterea acestuia mi-a fost inspirată de serialul documentar Cosmos, creat și prezentat în anul 1980 de marele astronom, popularizator și umanist american Carl Sagan. Am devenit însă astronom amator abia în anul 1999.

Acum sunt colaborator permanent din anul 2004 al Asociației Americane a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO) din Statele Unite ale Americii, în cadrul secțiunii de urmărire a activităţii stelelor variabile. Colaborez de asemenea cu AAVSO în cadrul Secțiunii Solare de urmărire şi cuantificare a evoluţiei activităţii Soarelui, cu rezultate publicate lunar în revista „Solar Bulletin” și recunoscute oficial. Sunt de asemenea colaborator permanent, din anul 2014, al Asociației Poloneze a Astronomilor Amatori, în cadrul secțiunii de urmărire a activității solare. Am mai participat cu observaţii proprii în proiectul Citizen Sky de observare, analiză şi studiere a evoluţiei şi variaţiei stelei variabile Epsilon Aurigae.

Am participant, în ianuarie 2010, la conferinţa astronomilor amatori organizată de Astroclubul Bucureşti şi Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului Bucureşti. Am colaborator ocazional, în perioada 2009 – 2010, cu Astroclubul Bucureşti, prin publicarea unor articole în revista Vega, publicaţie permanentă a clubului. În anii 2015-2016 am fost redactor al revistei, cu articole publicate în cadrul rubricii de astronomie solară a revistei.

Activitatea mea de astronom amator se concentrează în prezent pe observarea Soarelui și urmărirea activității solare. În acest scop folosesc un telescop refractor (lunetă astronomică) Celestron, achiziționat în anul 2009 de la astronomul și fotograful amator, Cătălin Păduraru. Pentru observațiile solare sau de stele variabile, datele exacte și informațiile privind modul de efectuare al acestora le puteți găsi pe pagina dedicată, în jurnalele observaționale și în centralizările lunare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s