Supernova uitata

ac76d16735e1e114ae6a7705c730333a

În urmă cu 962 de ani, la răsăritul Soarelui în ziua de 4 iulie 1054, astrologii chinezi admirau fascinați apariția pe cer, în lumina zorilor, deasupra orizontului estic, a unei „stele invitate” de o strălucire extraordinară. În termeni moderni, acest astru apărut pe neașteptate pe bolta cerească, era o supernovă a cărei strălucire a atins probabil magnitudinea aparentă de -6 (de patru ori mai strălucitoare decât planeta Venus), astfel că, așa cum ne arată consemnările lor, a putut fi urmărită de astrologii chinezi timp de aproape doi ani (653 de zile), inițial chiar și în plină zi (timp de 23 de zile). A fost o apariție atât de impresionantă încât a fost consemnată și de alte civilizații contemporane ale Orientului  apropiat (arabă) și îndepărtat (japoneză și koreană) dar și de cele nord-americane, sub forma inscripțiilor în piatră. Apoi a fost uitată…timp de nouă secole.

Supernova observată și consemnată anul 1054 era de fapt manifestarea violentă a morții unei stele supergigante roșii (aflată la o distanță de 6300 de ani-lumină de Soare) al cărei nucelu, după epuizarea hidrogenului, „combustibilul” care să întrețină reacțiile de fuziune, s-a prăbușit în el însuși sub acțiunea gravitației, generând o violentă undă de șoc care a aruncat în spațiu straturile exterioare ale stelei sub forma unei explozii de violență deosebită.

Deși supernova nu era încă regăsită, rămășițele stelei dispărute în gigantica explozie, un nor de materie interstelară în expansiune, aflat în constelația Taurul, sunt observate pentru prima dată telescopic în secolul al XVIII-lea și botezate „Nebuloasa Crab”. Ea ocupă prima poziție în vestitul catalog de obiecte nonstelare creat de astronomul francez Charles Messier (care a observat-o în anul 1758) de unde și prima ei denumire astronomică de M1.

30babc613c7db7b7bd7a838aff6a2465

Primul desen astronomic realizat de William Parsons, Lord Rosse, reprezentând Nebuloasa Crab, observată cu telescopul construit chiar de acesta și având un diametru al obiectivului de 900 de mm.

Având o magnitudine aparentă de 8,4, astăzi putem observa cu ușurință Nebuloasa Crab dacă folosim un telescop, reflector sau refractor, cu un diametru al obiectivului de cel puțin 100 de mm. Nebuloasa este ușor de găsit pe cerul nocturn, chiar și dacă Luna a răsărit și cerul este puțin poluat luminos, deoarece se află chiar lângă steaua strălucitoare Zeta Tauri (la 1º spre NV) care marchează „cornul sudic” al Taurului. În luna decembrie, nebuloasa ajunge la meridian (cea mai înaltă poziție aparentă pe cer) între miezul nopții și ora 3 a dimineții.

79e8f41afa8be0b379a964527945b997

Poziția pe cerul nopții a Nebuloasei Crab aflate la meridian (careul albastru în partea de sus a imaginii)

În ocularul unui telescop de 100 de mm, în condiții de cer bune și foarte bune, vom observa o pată palidă, alungită și neregulată („de forma flăcării unei lumânări”, așa cum a descris-o Messier), înconjurată de o nebulozitate slabă și cu o sugestie de structură (ca o cometă fără coadă așa cum este descrisă de observatorii moderni). Pentru a observa o imagine mai detaliată sunt necesare condiții de vizibilitate excepționale și un telescop cu un diametru al obiectivului de 400 de mm sau mai mare.

094fbef5e5090b58df767cea15c2d756

Fiind rezultatul unui fenomen astronomic de un dinamism extrem, Nebuloasa Crab este la rândul său un corp ceresc dinamic. Expansiunea sa (sesizată prin observații spectrografice la începutul secolului al XX-lea), cu o viteză de 1500 de km/h este una atât rapidă, încât astronomii au putut efectiv să observe în timp modificarea formei și mărimii nebuloasei. Fapt ce a permis atât identificarea punctului de origine inițial unde se afla steaua care a explodat cât și momentul la care s-a produs explozia în trecut. Adică exact acela al observației consemnate de astrologii chinezi. Astfel, pentru prima dată în astronomie, a fost identificat un corp ceresc ca fiind format în urma unei supernove. Spectaculosul fenomen astronomic produs cu 900 de ani înainte era în sfârșit redescoperit.

c6883daa633ade13e6c3524a5b69259b

Ulterior, în acest punct de origine a fost găsit și astrul lăsat în urmă de steaua care prin dispariția sa violentă a creat Nebuloasa Crab. Denumit Taurus X-1, acesta este o stea neutronică cu o rotație axială de 30 de cicluri pe secundă, rămășița colapsată și contractată a nucleului supergigantei roșii inițiale. Cu o masă de numai 1,4 ori mai mare decât a Soarelui, steaua neutronică este mai densă decât nucleul unui atom, fiind o sferă cu diametrul de numai 30 kilometri, alcătuită din neutroni compactați în interiorul unui înveliș exterior, neted și lucios, format din fier. Taurus X-1 este în același timp un pulsar neobișnuit de luminos și foarte activ (unul dintre cei mai activit cunoscuți), relativ regulat (viteza sa de rotație scade  cu 38 de nanosecunde/zi ca urmare a emisiei de energie de 100 000 de ori mai mare ca a Soarelui), o sursă puternică de raze X și unde radio sub forma unor jeturi provenind din două puncte de pe suprafața sa, corespunzătoare polilor magnetici, și totodată este un magnet fenomenal care generează energie electrică de 10 000 miliarde de volți (de 30 de milioane de ori mai mult ca un trăsnet).

c27779d31d36d6d20e8e3876f1fa0e67

Imagine compozită (mai multe lungimi de undă) a nebuloasei Crab – M1, care permite evidențierea poziției pulsarului Taurus X-1 în interiorul acesteia (fotografiat aici în raze X).

Deși inițial a fost observat în lungimile de undă ale razelor X și emisiilor sale radio, el a fost observat ulterior și în lumină vizibilă, ca o stea cu magnitudinea aparentă de 16 și o luminozitate egală cu a Soarelui, ascunsă în centrul nebuloasei căreia prin radiațiile sale îi conferă caracteristicile estetice și astronomice specifice. Este unul dintre puținii pulsari observați în lumină vizibilă.

b8b737ca9957ba2eb13a7389ea2166ae

Taurus X-1, pulsarul aflat în interiorul Nebuloasei Crab – M1 (indicat de săgeată), observat în lumină vizibilă (HST-NASA).

Nebuloasa în sine este o structură filamentară care înconjoară o regiune centrală de culoare albastră. Filamentele sunt rămășițele atmoferei stelei care a dispărut, ejectată de explozia aceasteia ca supernovă, formate din heliu și hidrogen ionizat (de unde aspectul sau roșiatic). Regiunea centrală albastră este reprezentată de emisii de electroni cu un nivel energetic foarte ridicat care se deplasează cu jumătate din viteza luminii, pe liniile unui câmp magnetic foarte puternic, generat de steaua neutronică din centrul nebuloasei (radiții sincrotron).

26c4a5ecf00589b9ea72197f6e6423ec

Emisia de energie a acesteia, sub forma unui vânt stelar ecuatorial, creează unul dintre cele mai dinamice fenomene din interiorul neuloasei, vizibil ca o undă de șoc pulsatorie.

Enigma pe care încă o ascunde Nebuloasa Crab este chiar steaua care i-a dat naștere. Pentru a lăsa în urmă steaua neutronică și nebuloasa pe care le putem observa azi, ea ar fi trebuit să aibă o masă de 9 până la 11 ori mai mare decât a Soarelui. Totuși, masele combinate ale nebuloasei și pulsarului din centrul său, sugerează o masă inițială mai mică. Ipotezele formulate pentru a explica această discrepanță sugerează că masa lipsă ar fi fost disipată de unda de șoc inițială a exploziei supernovei, sub forma unui vânt stelar foarte rapid. Dar un astfel de fenomen ar fi creat o structură suplimentară care să îmbrace nebuloasa pe care o observăm în prezent. Și deși încercări s-au făcut de a observa o astfel de structură, până în momentul de față aceasta este de negăsit. Astfel că Nebuloasa Crab, rămășița misterioasă, fascinantă și foarte dinamică a unei supernove uitată și regăsită, este și va mai reprezenta probabil un obiect ceresc care va atrage asupra sa interesul și privirile astronomilor profesioniști și amatori ai prezentului și viitorului.

Reclame

Un gând despre &8222;Supernova uitata&8221;

  1. Pingback: Leapsa cinefila: 3 filme de vazut – Movie Zone

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s