Valea Minunilor, un stravechi observator astronomic

291593dec815b37a5d6d612011c862ec

Aflată la peste 2000 de metri altitudine, pe muntele Bégo din Alpii Maritimi francezi, Valea Minunilor a fost ornată între 3800 și 1800 î.e.n. de oameni acelor străvechi, cu peste 40 000 de gravuri create în aer liber, pe pietrele netezite de ghețarii alpini. Gravurile reprezintă figuri simple (cercuri, coarne, pumnale), care și personaje antropomorfe.

Ceea ce deosebește aceste creații ale antichității timpurii de altele de același fel, este faptul că un număr mare dintre aceste gravuri ar avea legătură cu observații astronomice practicate în acest loc de creatorii lor, conform unei ipoteze avansate de cercetători în anul 1997. Astfel, piatra denumită Șeful de trib, ar fi permis oamenilor din acele timpuri străvechi, prin intermediul gravurii care îi inspiră denumirea, să stabilească direcția Soarelui la solstițiul de vară și la echinocții.

40c26a7a9369fcf77c03c8411409b359

Ipoteza a fost reluată în anul 2009 de arheologii care studiază situl. Ei arată că roiul de stele Pleiadele ar fi reprezentat pe două pietre denumite Dansatoare și respectiv…Pleiadele. Or, în perioada în care au fost create gravurile de pe aceste formațiuni stâncoase, răsăritul heliac (momentul în care devine vizibil în zori deasupra orizontului estic) al roiului Pleiadele  coincidea cu echinocțiul de primăvară. Mai exact, acele stânci marcau probabil un eveniment astronomic important pentru planificarea activităților agricole ale populațiilor epocii bronzului din această regiune a lumii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s