Cum s-a stabilit altitudinea de referinta pe planeta Marte

0b07d40952685e3f256cd0eb5e490c03

Pe Pământ, altitudinea de referință (nivelul zero de la care începe măsurarea înălțimii formelor de relief) corespunde cu nivelul la care se află suprafața oceanului planetar (de unde și denumirea de “nivel al mării”), astfel încât accelerația gravitațională să fie perpendiculară cu aceasta în fiecare punct. Ea are variații mai mari sau mai mici de la o regiune la alta, datorate formei de geoid (sferă ușor aplatizată la poli și deformată la ecuator de gravitație) a planetei noastre.

3d0a3464479d0be31ec5834d92b9263c

Evident, pe planetele lipsite de apă nu se poate evident vorbi de un „nivel al mării” dar poate fi stabilit un astfel de “nivel” virtual. Pe planeta Marte, el a fost definit artificial, cu toate diferențele de nivel corespunzătoare unuia real. Pentru asta, oamenii de știință au măsurat gravitația planetei cu ajutorul sondei orbitale Mars Global Surveyor.

9a50366db496a09c8c6232d5665affb2

Prin fiecare punct aflat pe o dreaptă ce pleacă din centrul planetei a fost trasat un geoid virtual. Pentru a defini altitdinea de referință zero, a fost luat geoidul în raport cu care, la ecuatorul planetei Marte, media altitudinilor care îl depășesc este egală cu media adâncimilor aflate sub el. Pornind de la această altitudine de referință a fost calculată înălțimea de 21 de km a celui mai înalt vulcan cunoscut din sistemul solar, Olympus Mons.

488ba13e16aab6154136390a1afacb0f

Folosind acest mod de calcul se poate determina altitudinea de referință și pentru Lună, Mercur sau Venus, corpuri cerești cu suprafață telurică (solidă) cartografiate deja în detaliu de astronomi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s