Despre toate pe scurt

ef8ef42c618cb8aedfbf1db2b54b0839Într-o veritabilă carte documentar, Bill Bryson, unul dintre cei mai apreciați și citiți scriitori ai momentului, ne poartă cu stilul său unic în călătoria fascinantă a căutării răspunsurilor la cele mai importante și profunde întrebări care preocupă știința contemporană. O căutare tulburătoare, o veritabilă odisee a vieții sale, în care scriitorul, cu o imensă curiozitate, caută să înțeleagă și să ne ajute și pe noi cititorii să o facem împreună cu el, tot ceea ce știința ne-a dezvăluit despre realitate, de la Big Bang la apariția civilizației umane.

b0d8eb1db50f41db8708fdebde004b6a

Pentru a-și atinge scopul, autorul reușește cu succes să facă din domenii aparent dificile ale cunoașterii, precum geologia, chimia, paleontologia, astronomia sau fizica particulelor, subiecte pe înțelesul unor oameni ca el însuși, pe care elevi fiind în școală, știința și felul în care a fost atunci prezentată, i-au speriat. Și aceasta dezvălui-ne atât ceea ce cunoaștem azi în aceste domenii ale cunoașterii cât și felul în care omenirea a ajuns să acumuleze această cunoaștere. Cum am ajuns să știm ce se află în centrul Pământului, la mii de kilometrii sub picioarele noastre? Cum am ajuns să cunoaștem cât de mare este universul sau din ce este alcătuit și ce este o gaură neagră? Cum am ajuns să știm unde erau și cum arătau continentele acum 600 de milioane de ani? Cum au reușit oamenii să înțeleagă aceste lucruri de-a lungul timpului?

9208a0386633870b8cf8a5da97733e88

În călătoria sa în spațiu și timp pentru găsirea răspunsurilor uimitoare la aceste întrebări și multe altele, autorul ne face cunoștință cu o pleiadă a celor a mai importante, fascinante, excentrice, competitive și amuzante chiar personalități ale științei, care și-au pus de-a lungul istoriei cunoașterii astfel de întrebări dificile. În compania lor și cu ajutorul faptelor și ideilor lor, suntem purtați într-o călătorie plină de aventură, uneori profundă alteori amuzantă, dar întotdeauna extraordinar de clară și de frumoasă, pe tărâmurile cunoșterii umane, așa cum numai un scriitor ca Bill Bryson știe să o facă. Datorită talentului său, știința devine mai interesantă ca niciodată, lumea noastră mai plină de fascinație și bucurie decât ne-am fi imaginat vreodată că poate fi, mai frumoasă, profundă și uluitoare decât mulți dintre noi au văzut-o vreodată înainte de a parcurge paginile acestei cărți.

03f967844446e11fe84699fe57b9427a

Despre toate pe scurt este până la urmă o carte care, așa cum Cosmos, cartea lui Carl Sagan, a deschis apetitul pentru cunoaștere al atâtor generații și a însoțit apreciatul serial documentar omonim, poate însoții (și într-o mare măsură o și face ca sursă evidentă de inspirație) noul documentar Cosmos și care în egală măsură va deschide actualelor generații de tineri și cu siguranță nu numai lor, aceeași dorință fascinată pentru știință și cunoaștere.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Despre toate pe scurt&8221;

    • Toate ilustrațiile provin din carte unde reflectă semnificația unora dintre părțile acesteia. Ultimul desen dealtfel este o reflectare a relației noastre, oamenii, cu restul lumii vii. Ca origine, înrudire profundă și atitudine față de ea, complet lipsită de înțelegere primelor două aspecte.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s