Casa „De pe Deal”

5bb3b8a68196f7059e53dae82e568371

Aflată în suburbiile metropolei americane Los Angeles, în zona cunoscută drept Pacific Palisades și finalizată în luna octombrie a anului 2004, Casa “De pe deal” (Hill House) a fost proiectată de arhitecții firmei Johnston Marklee & Associates (Mark Lee, Sharon Johnston Aia, Jeff Adams, Mark Rea Baker) în condiții dificile, date fiind problemele specifice pe care construirea unei clădiri moderne pe o pantă de deal le presupune.

Terenul neregulat pe care a fost construită casa se află pe o coastă de deal denivelată și destul de înclinată care oferă însă o vedere panoramică dinspre canioanele Rustic și Sullivan spre Golful Santa Monica. Perfectă pentru a permite un răspuns unic și surprinzător la provocările structurale puse de amplasare și de intenția de a crea un interior în deplin contrast cu aceste provocări și bazat pe principiile modernismului lui Le Corbusier.

0ccddc223424da3a9fe260b5c6569c7b

Astfel, interiorul acestei creații arhitecturale speciale reflectă dorința arhitecților de a crea spații interioare private cât mai sustenabile și eficiente și în același timp de a oferi acestor spații cât mai multă deschidere spre exterior, către lumină, aer și natură. Tradiționala parte din spate a casei devine în această abordare o veritabilă fațadă principală, oferind o belvedere spectaculoasă către canionului și Oceanului Pacific către nord, est și sud. Imense uși glisante aflate în camera de zi pot fi escamotate pentru a șterge granițele dintre interior și exterior.

Pe de altă parte, ferestrele adâncite în fațadă ale camerelor private, crează veritabile cadre pentru priveliștea exterioară, oferind în același timp discreția necesară celor aflați în interior.

Amplasarea luminatoarelor pe acoperișul casei contribuie și ea la ștergerea limitelor convenționale dintre tavan și pereți. Sursele de iluminare indirectă și imaginile surprinzătoare ale exteriorului pe care aceste deschideri superioare le oferă, accentuază și mai mult aspectul tridimensional al spațiului interior și al formelor acestuia.

Având alături Casa Eames, o construcție simbolică și într-un fel plină de tradiție arhitecturală, Casa “De pe deal”, cu suprafața sa de 300 de metri pătrați și interioarele sale intime și în același timp deschise, inspirate din creația marelui arhitect Le Corbusier, este așadar o continuare provocatoare a tradiției caselor “studiu de caz” prin care s-a experimentat și încă se experimentează reinventarea stilului de viață din Los Angeles.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s