Secretul dublu al Capellei

3e8f7c6c3b4a088094beb4924c7d5669

Fiind cea mai nordică stea a „Hexagonului de iarnă” și stea circumpolară, Capella strălucește la zenit pe cerul finalului de iarnă, atrăgând nu doar privirea pasionaților de studierea cerului nocturn ci și pe aceea a oricui și-o îndreaptă din curiozitate către cerul înstelat al nordului. Mai ales că având o magnitudine aparentă de 0,08, Capella este a șasea stea ca strălucire de pe bolta cerească și a treia, după Arcturus și Vega, de pe jumătatea nordică a acesteia. În același timp, Capella este și steaua cea mai strălucitoare a constelației Auriga (Vizitiul), un pentagon neregulat în al cărui unghi superior se află, ceea ce face atât constelația cât și steaua foarte ușor de identificat.

1e58adfee402752d544a29d51e627d6a

Poziționarea stelei Capella și a constelației Auriga (Vizitiul) pe bolta cerească. Sursa: Till Credner (AlltheSky.com)

 Indiferent dacă o observăm cu ochiul liber sau cu ajutorul unui binoclu, Capella, aflată la o distanță de numai 42,8 ani-lumină de Soare, ne apare ca o stea galbenă, asemănătoare cu acesta. Un aspect caracteristic ce iese și mai mult în evidență dacă o vom observa pe cerul zilei, folosind un telescop, datorită contrastului cu fundalul albastru al cerului. Dar la acest nivel de observare, aspectul asemănător cu steaua centrală a sistemului nostru solar este de fapt o aparență, secretul Capellei fiind acela că în realitate ea este un sistem stelar  foarte compact pe care nici un telescop terestru (nici măcar telescopul spațial Hubble) nu a reușit să îl observe în detaliu. A fost nevoie de interferometrul COAST (Anglia), având un diametru de 100 de metri, pentru ca secretul Capellei să fie dezvăluit atunci când în anul 1996 astronomii au obținut prima imagine a sistemului său stelar.

7b62d6b24a1dac268de5c19b9a874e21

Sistemul stelar al Capellei este format din două stele (componente) asemănătoare cu Soarele. Temperatura de la suprafața lor este foarte apropiată de aceea de la suprafața Soarelui dar dimensiunile lor sunt mai mari ceea ce le face și mult mai strălucitoare. Steaua Capella Aa este de 80 de ori mai strălucitoare decât Soarele în timp ce steaua Capella Ab este de numai 50 de ori mai strălucitoare, deși amândouă sunt de aproximativ 10 ori mai mari decât acesta și de numai 2,5 ori mai masive. Totodată, activitatea magnetică, de asemenea asemănătoare cu aceea a Soarelui, a uneia dintre cele două stele, dă naștere și unui puternic flux de raze X. Astronomii nu au putut însă stabili până acum care dintre cele două stele este sursa principală a acestei emisii.

Dificultatea de a observa Capella Aa și Ab separat, cu ajutorul telescopului, se datorează distanței foarte mici dintre cele două stele. Ele gravitează una în jurul celeilalte (a punctului gravitațional comun) într-o perioadă de numai 104 zile, separate de o distanță de numai 100 de milioane de kilometri, echivalentă cu numai două treimi din distanța dintre Pământ și Soare.

e11715b04ffdf1c6c7d2b38fbb7d7804

Sistemul stelar Capella, văzut de pe o eventuală planetă aflată pe orbita uneia dintre componentele acestuia. Sursa: http://www.viewfromascope.com

Și totuși, Capella a putut fi observată cu destulă precizie pentru a afla că ea mai ascunde și un al doilea secret, la fel de surprinzător ca și natura sa duală, care s-a dovedit a fi tot numai o aparență. La mai puțin de un an lumină distanță, în jurul celor două stele galbene, gravitează un alt companion stelar, la rândul său format din două stele pitice roșii apropiate, cu mult mai mici decât Soarele. Capella este așadar o fascinantă stea multiplă ale cărei patru componente, prinse într-un adevărat dans cosmic, vor avea ca urmare a naturii lor atât de diferite și existențe stelare foarte diferite.

8e3e9b817b2317143fe4992644a96460

Structura cvadruplă a sistemului stelar Capella Sursa: http://www.naasbeginners.co.uk

Astfel, în timp ce existența celor două stele mici și roșii va fi una lungă și calmă, cele două stele mari și galbene sunt destinate unei existențe cu mult mai scurte și unui final spectaculos și relativ apropiat în viitor, la scara timpului universului. Căci vârsta lor este probabil deosebirea cea mai mare față de Soare, Capella Aa și Ab fiind două stele bătrâne, muribunde.

Capella Aa, steaua mai mare și mai masivă, și-a epuizat de mult timp rezerva de hidrogen și deja, foarte probabil, a început să transforme, în nucleul său, heliul în carbon. Capella Ab, steaua mai puțin strălucitoare, pare să aibă un nucleu care se micșorează înainte de a începe să ardă heliul rezultat din reacțiile termonucleare care au epuizat rezerva ințială de hidrogen. De aceea, cele două stele sunt acum de 5 ori mai mari decât erau la începutul existenței lor, pentru ca în următoarele câteva milioane de ani amândouă să se transforme în două gigante roșii, de sute de ori mai mari.

995f02928f0810de58585149844437d8

Componentele sistemului stelar Capella și dimensiunea lor în comparație cu aceea a Soarelui. Sursa: Omnidoom 999

Atfel că, în acel viitor îndepărtat pentru noi dar apropiat la scara universului și înainte ca cele două stele principale să se transforme într-o uluitoare pereche de nebuloase planetare, cele patru componente ale Capellei, deși vor rămâne probabil la fel de dificil de observat pentru niște eventuale telescoape terestre, vor fi dat naștere uneia dintre cele mai frumoase și mai strălucitoare stele roșii de pe bolta cerească a Pământului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s