Lumea si demonii ei: stiinta ca lumina in intuneric

autor: Carl Sagan


Sub acest titlu incitant și totodată plin de semnificații (în original The Demon-Haunted World. Science As A Candle In The Dark, ceea ce s-ar treduce mai degrabă ca lume bântuită de demoni. Știința ca o candelă în întuneric), marele astronom, popularizator și umanist Carl Sagan, ne oferă tuturor una dintre cele mai strălucitoare opere de gândire, într-o carte unică, scrisă și publicată la finalul vieții sale. Întrebarea care ghidează acest demers excepțional este Cum putem lua decizii inteligente în viețile noastre tot mai influențate și dependente de știință și tehnologie, dacă nu întelegem diferența dintre miturile pseudoștiintei și teoriile testabile ale știintei?

Cu ajutorul științei pot fi dejucate intențiile acelora care doar pretind că dețin cunoașterea. Știința este o stavilă în calea misticismului, a superstiției și a religiei greșit folosită acolo unde nu are ce căuta. (Car Sagan)

Pentru a formula răspunsul la această întrebare fundamentală a prezentului, Sagan parcurge arii vaste și cuprinzătoare ale istoriei și culturii umanității, proces intelectual în care examinează și demontează sistematic și rațional, unele dintre cele mai cunoscute deprinderi eronate ale gândirii umane precum vrăjitoria, vindecările prin rugăciune, demonii și OZN-urile. Acest efort al autorului este motivat de faptul că deși știința și tehnologia ne permit să avem o înțelegere superioară a lumii și a cosmosului, așa-numita epocă a informației (în care ne aflăm) este invadată de fenomene, precum pseudoștiinta, poveștile cu răpiri extraterestre, spiritismul, amintirile din vieți anterioare, superstițiile de tot felul (de la cele mai banale la cele instituționalizate și profund înrădăcinate în mentalul individual și colectiv, ca și în viața socio-politică și în educație) și halucinațiile comune, fenomene care, ca produse ale slăbiciunilor naturii nostre umane, se bucură, în mod îngrijorător, de un o atenție și un interes în creștere, din partea tot mai multor semeni ai noștrii.

În acest context, Sagan demonstrează cu o elocvență lucidă, că acest cântec de sirenă al iraționalului nu are doar efecte culturale și educative negative, ci reprezintă și o cufundare periculoasă, inclusiv a generațiilor viitoare, în întunericul care amenință cele mai importante libertați ale fiecăruia dintre noi. În opoziție, Carl Sagan demonstrează cu soliditatea celor mai clare și logice argumente raționale, că gândirea științifică este vitală nu doar în căutarea adevărului ci si pentru însăși integritatea instituțiilor noastre democratice.

Specia noastră trebuie și merită să aibă o existență responsabilă bazată pe o minte trează și o înțelegere de bază a felului în care lumea noastră funcționează. (Carl Sagan)

Lumea și demonii ei reprezintă așadar o lectură care, alături de alte lecturi fundamentale, ne poate schimba în profunzime felul în care ne raportăm la lumea din jurul nostru, la realitate, la adevăr și la rolul cunoașterii, chiar și în viața noastră de zi cu zi. Un manifest sincer și plin de generozitate lansat de Carl Sagan în favoarea rolului fundamental al gândirii științifice (a cărei însușire este un drept fundamental al fiecăruia dintre noi, încă din copilărie) în fiecare detaliu al existenței noastre.

Reclame

Un gând despre &8222;Lumea si demonii ei: stiinta ca lumina in intuneric&8221;

  1. Pingback: Carl Sagan | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s