Lunile Anului

Înscriindu-se în curentul seriilor de reprezentări tematice ale pictorului Alphonse Mucha, cele 12 medalioane reprezentând fiecare câte o lună a anului au fost realizate în anul 1899. Destinația lor inițială a fost aceea de a ilustra coperta revistei franceze Le Mois Littéraire (Luna literară).

Consecvent stilului său, pictorul reprezintă în fiecare medalion câte un chip feminin, cu o expresie diferită care, la fel ca în seriile anterioare, încearcă se redea trăirile legate de momentele din evoluția naturii pe care fiecare lună a anului ni le provoacă. Pentru a realiza această legătură și pentru a accentua efectul expresiei fiecărei femei, chipurile acestora sunt transpuse pe fondul elementor naturii, specifice fiecărei luni a anului.

Seria de 12 medalioane poartă destul de evident amprenta influenței seriilor anterioare având ca temă anotimpurile, mai ales pentru lunile tradițional asociate cu acestea. Dar aceasta nu singura influență. Reveria, spiritul poetic, sentimentele provocate de muzică, specifice seriei dedicate artelor, sau seducția, sensibilitatea și gingășia, specifice seriilor dedicate florilor sau pietrelor, pot fi de asemenea recunoscute. Totodată, spre diferență de celelalte serii tematice, se remarcă stilul mai puțin elaborat al reprezentării atât a chipurilor feminine cât și a decorurilor naturale. O trăsătură datorată poate faptului că Mucha a preferat desenul pentru această serie, diferită prin destinație de panourile sale decorative.

Ianuarie

Februarie

Martie

Aprilie

Mai

Iunie

Iulie

August

Septembrie

Octombrie

Noiembrie

Decembrie

În final, cele 12 medalioane și-au depășit destinația inițială. Astfel, succesul avut la public a determinat reproducerea lor sub forma și a unei serii de cărți poștale dedicate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s