Valea Florilor

Aflată în nordul Indiei, în zona de tranziţie către Nepal şi Tibet, regiunea montană cunoscută sub numele de Valea Florilor, este situată undeva între 3250 m şi 6750 m altitudine în vestul munţilor Himalaia. Desfășurată pe o suprafață de 87,5 kmp, cu numeroase pajiști și ape repezi, străjuite de piscuri acoperite de zăpadă și împrospătate de aerul curat, natura Văii Florilor încântă și farmecă orice vizitator. Când bate dinspre ocean, Musonul îmbracă valea montană într-un covor multicolor de o frumuseţe excepţională, făcând din ea o atracţie pentru botaniştii și călătorii din întreaga lume.

Contrastând puternic cu peisajul montan sălbatic și golaș care o înconjoară, Valea Florilor este cunoscută din trecut locuitorilor regiunii care au folosit-o de-a lungul timpului ca loc de pășunat pentru turmele lor. Ea a fost descoperită de europeni abia în secolul al XX-lea când, în anul 1931, alpinistul britanic Frank S. Smythe  a ajuns din întâmplare în această zonă de munte la întoarcerea dintr-o expediție pe muntele Kamet. El i-a dat numele de Valea Florilor, sub care este ea cunoscută azi, și a transpus-o în subiectul unei cărți prin care regiunea a devenit cunoscută lumii întregi.

Valea Florilor nu este numai un peisaj natural încântător, ci și o zonă inegalabilă prin bogăția sa de floră și de faună. Este în primul rând un important punct de biodiversitate, loc de origine a peste 650 de specii de flori alpine și arbuști, insecte, animale și păsări. Printre speciile de flori care se găsesc în vale se numără orhideele, primulele, margaretele sau anemonele, la un loc cu specii unice de flori precum Macul Albastru și Crinul Cobra, care pot fi găsite numai în această regiune a planetei.

Flori ale plantei din specia Impatiens sulcata, care decorează Valea Florilor în roz în prima săptămână a lunii august.

Valea Florilor este casă și pentru specii rare de animale, unele dintre ele pe cale de dispariție, cum ar fi ursul negru asiatic, leopardul de zăpadă, ursul brun, muflonul albastru, cerbul moscat sau jderul cu gâtul galben. Lor li se adaugă o mare varietate de specii de păsări precum vulturul auriu himalaian, potârnichea de zăpadă, cocoșul himalaian de zăpadă, fazanul himalaian, porumbelul de zăpadă sau vrabia. Dintre speciile de insecte se remarcă cele foarte numeroase de fluturi.

Valea florilor încântă și fascinează și prin înfățișarea schimbătoare a peisajelor sale, mai ales între lunile mai și septembrie când este accesibilă pentru vizitare. Începând cu ultima săptămână a lunii mai zăpezile se topesc, iar apele lor, împreună cu cele aduse de ploile musonice, hrănesc bogata floră și faună a regiunii. Plantele înfloresc în lunile iulie și august îmbogățind cu culorile lor peisajul care atinge apogeul frumuseții sale. În septembrie, plantele și animalele se pregătesc pentru iernat. Sosirea iernii este anunțată de zăpada care acoperă din nou valea cu covorul său alb, încă de la începutul lunii octombrie.

În prezent, Valea Florilor din India este o zonă fără așezări umane, iar pășunatul și prezența animalelor domestice sunt interzise. Lipsind drumurile, singurul mod de acces în această zonă minunată a planetei este drumeția sau călătoria pe spinarea măgarilor. Aceste condiții ajută natura să se dezvolte și să supraviețuiască în completă sălbăticie. Din 1982, zona a devenit Parc Naţional şi a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Totuși, din cauza condițiilor dificile de acces şi a prezenței animalelor sălbatice, Valea Florilor este o destinaţie puţin promovată de agenţiile de turism, ceea ce nu poate decât să contribuie la protejarea ei și a naturii sale sălbatice pentru generațiile viitoare.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Valea Florilor&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s