Impresionanta La Superba

Deși greu de găsit pe cer cu chiul liber, La Superba este una dintre cele mai impresionante stele de pe cerul nopții. Situată între constelațiile Câinii de Vânătoare (Canes Venaticii) și Ursa Mare (Ursa Major), steaua La Superba, denumită astronomic Y Cvn, și-a primit numele în secolul al XIX-lea de la astronomul italian Angelo Secchi, impresionat de strălucirea sa excepțională și de culoarea sa unică.

Astrofizic, La Superba este o gigantă roșie a cărei strălucire variază într-un interval de 160 de zile, cu o strălucire de trei ori mai intensă la maxim decât la minim. Suprafața sa este imensă. La Superba este de 200 de ori mai mare și de 4000 de ori mai strălucitoare decât Soarele. Dar are o temperatură de numai 2500 – 2800 ºC adică este de două ori mai „rece” decât Soarele și una dintre cele mai reci stele cunoscute. La Superba nu este nici orice fel de gigantă roșie ci una care face parte dintr-o categorie rară de stele, cele „de carbon”, foarte bogate în izotopul cu numărul atomic 13 al acestui element.

Natura sa astrofizică face din La Superba nu doar cea mai luminoasă stea din categoria ei ci și cea mai roșie de pe cer (carbonul format și abundent în atmosfera sa absoarbe radiațiile de alte culori ale spectrului luminos). De aceea, deși se află la numai 1000 de ani lumină de Soare, și are o magnitudine aparentă de 5,26, este dificil de observat cu ochiul liber și numai în condițile unui cer foarte curat. Binoclul permite însă identificarea și observarea ei, pentru care este instrumentul ideal. Luna mai a anului oferă condiții ideale de observare a stelei La Superba, dar ea poate fi observată pe tot parcursul anului, fiind o stea circumpolară.

Deși superbă, steaua La Superba este o stea în final de viață și se va transforma într-un viitor apropiat la scară cosmică, într-un fel tot atât de impresionant pe cât ne apare nou azi. Steaua este în prezent deja înconjurată, la o distanță de 2,5 ani-lumină, de un inel de materie stelară iar în numai câteva mii de ani, ea va pierde în spațiu și o ultimă parte semnificativă din masa sa. Astfel, ca un cântec de lebădă, La Superba va da naștere unei magnifice nebuloase planetare, colorată în roșu și verde, în mijlocul căreia se va ascunde pentru a se stinge, o tristă pitică albă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s