Capitanul Hatteras

autor: Jules Verne


În acest roman de aventuri în forma sa cea mai pură, descris de critici ca oferind o senzație absolută de realitate, Jules Verne ne oferă posibilitatea de a trăi momentele cele mai palpitante, dramatice și fascinante în același timp, ale unei expediții în teritorii încă neexplorate. Scris chiar după succesul romanuui Cinci săptămâni în balon, acest roman devine o veritabilă operă fondatoare a seriei de Călătorii extraordinare a cunoscutului scriitor francez.

Povestea, plasată de autor în anul 1861, începe când un misterios și anonim căpitan îl însărcinează pe ofițerul de marină Shandon să supravegheze construirea și dotarea unei corăbii cu caracteristici speciale, și să o doteze cu un echipaj experimentat. Toate instrucțiunile pentru aceste sarcini sunt trimise prin curier iar contractul de angajare a membrilor echipajului impune acceptarea necondiționată de a participa la o expediție cu destinație necunoscută. Solda foarte generoasă face însă această condiție ușor de acceptat.

Odată nava construită și echipajul constituit, sosește momentul plecării acesteia în misterioasa expediție. O primă destinație este indicată, tot prin curier, apoi o alta și o alta, până la apariția surprinzătoare, în condiții surprinzătoare, a enigmaticului căpitan, un personaj competent, experimentat și idealist. Păstrând un model prezent în multe dintre romanele sale, Jule Verne îl înconjoară pe acesta de un fidel și savant prieten, de foarte puțini fideli și perfizi membri ai echipajului, de un credincios tovarăș și de un puțin așteptat partener, împreună cu care căpitanul înfruntă dificultățile, obstacolele dar și bucuriile, surprizele și satisfacțiile care se vor ivi pe tot parcursul expediției, până la atingerea scopului suprem al acesteia.

Harta trasată chiar de Jules Verne special pentru descrierea expediției căpitanului Hatteras.

Prin aventurile și experiențele lor, personajele romanului lui Jules Verne fac din povestea căpitanului Hatteras, dincolo de una de explorare, și una a confruntării orgoliilor, caracterelor și personalităților, a conflictelor și legăturilor dintre ele, din care întotdeauna curajul, spiritul umanist, generozitatea și cunoașterea ies învingătoare spre binele umanității. O poveste care face din romanul lui Jules Verne o lectură deosebit de plăcută și pasionantă, indiferent de vârsta și de preocupările oricăruia dintre noi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s