Tapio Wirkkala (1915-1985)

Fiind unul dintre cel mai importanți creatori de design finlandezi, creațiile lui Tapio Wirkkala, de la obiectele uzuale de zi cu zi la cele exclusiviste aflate la limita dintre artă, design și meșteșug, evocă un puternic sentiment de identitate națională prin materialele și tehnicile artizanale finlandeze folosite de acesta și prin formele lor seducătoare inspirate din cele naturale. În același timp, Wirkkala s-a remarcat ca un designer modernist, deosebit de versatil în abordările sale și de deschis la noi perspective, indiferent de domeniul în care a activat.

În abordarea design-ului, Tapio Workkala a preferat să se îndepărteze de planșa de proiectare pentru a se apropia de procesul de creație propriu-zis, pentru a cunoaște mai bine tehnicile, felul în care sunt aplicate și oamenii care le aplică. De asemenea, pe lângă măiestria tehnică, el a manifestat și o puternică “empatie” față de materialele pe care le-a folosit și cărora a căutat să le înțeleagă natura, pentru a stabili felul în care trebuie tratate în transformarea lor în creații de design, astfel încât să reflecte armonia creatorului cu materialele din care creează.

Platou din lemn de mesteacăn laminat, 1951

Pornind de la aceste principii, Wirkkala a explorat permanent potențialul diverselor materiale precum metalul, lemnul, sticla, ceramica și chiar plasticul. În acest fel a reușit să producă obiecte inovatoare și în același timp poetice care exprimă elegant caracteristicile intrinseci ale materialelor din care au fost obținute. Totodată, creațiile designer-ului finlandez se inspiră pe de o parte din formele lumii naturale cărora le captează esența abstractă, și reușesc pe de altă parte să îmbine o sumă de elemente aparent opuse precum tradiționalul cu inovația, raționalul cu romanticul, organicul cu geometricul, artisticul cu funcționalul, vizualul cu tactilul, naționalul cu internaționalul.

Vaze cu cap dublu, realizate din sticlă încastrată, 1955-1956

Mai mult decât oricare alt designer, Tapio Wirkkala a reușit ca prin vasta sa colecție de creații, să exprime cel mai puternic spiritul umanist care modelează și definește design-ul scandinav și totodată să comunice cu lumea folosind un limbaj estetic modern și în același timp de o frumusețe atemporală.


Pollo
Set de vaze realizate din ceramică, 1970

Tapio
Set de tacâmuri realizate din argint, 1955-1957

Nikke 9019
Scaun realizat din placaj laminat și lăcuit, pe schelet de bară de oțel, 1958

Model No 9016
Masă cu blatul realizat din lemn de padouk, arțar și mesteacăn, 1958

Model no. 66-057
Lampă suspendată realizată din sticlă și folosind surse de iluminare dedicate, 1961

Bolle
Set de recipiente realizate din sticlă colorată suflată, după tehnica Incalmo (lipirea la cald a două piese de sticlă de culori diferite), 1966
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s