Dinamica Porrima

Porrima, poziționată în constelația Fecioara, pe fundalul unui câmp de galaxii, este una dintre cele mai fascinante stele de pe cer. Numele său, o alternativă a aceluia al zeiței romane a profeției Camenae, sugerează deja natura sa astrofizică datorită căreia oferă astronomilor amatori un spectacol observațional aparte, ca nici o altă stea de pe cer.

Steaua Porrima, denumită astronomic Gama Virginis, este una dintre cele apropiate de Soare, de care îl despart numai 39 de ani-lumină. Având o magnitudine aparentă de 2,9, ea poate fi observată pe cerul nopții (in luna mai în cele mai bune condiții) și cu ochiul liber.

Aflată în constelația Fecioara, steaua Porrima este relativ ușor de identificat (aici, imaginea constelației în mai 2011 când Saturn s-a aflat în conjuncție apropiată cu Porrima).

Însă pentru a observa spectacolul astronomic pe care îl oferă, este necesar un telescop și un ocular care să permită o mărire de cel puțin 200 de ori. Aceasta deoarece Porrima este o stea dublă fizică, iar “baletul” elegant al celor două componente ale sale, spre diferență de multe alte stele duble, poate fi observat cu ajutorul telescoapelor aflate de obicei la îndemâna astronomilor amatori.

Steaua dublă Porrima este formată din două componente stelare identice, fiecare doar cu puțin mai masivă și mai luminoasă decât Soarele, și având fiecare o magnitudine aparentă de 3,6. Cele două stele gravitează în jurul unui centru de gravitație comun în aproximativ 168 de ani, ceea ce permite observarea de către amatori a schimbării poziției lor una față de cealaltă de-a lungul anilor.

Descrierea evoluției orbitale a celor două componente stelare ale stelei duble Porrima. Sursa: Rükl, Antonin (1998), Constelations, Gründ.

Astfel, pe parcursul secolului al XX-lea, cele două stele au putut fi urmărite pe măsură ce se apropiau una de celalaltă, până în anul 2000 când apropierea dintre ele nu a mai permis telescoapelor mici să le arate. Începând din anul 2005, când s-au aflat la cea mai mică distanță una față de cealaltă, cele două stele componente ale Porrimei a început să se separe, pentru ca după anul 2020, când cele două stele se vor alinia practic cu meridianul ceresc, astronomii amatori să-și poată îndrepta din nou telescoapele spre ele pentru a relua observarea spectacolului oferit de dinamica stea dublă Porrima.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s