Secrete ale Insulei Pastelui

Insula Paştelui, dincolo de originea încă nelămurită a numelui său originar, a devenit și este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale și încă enigmatice, denumite “moai” și create de către primii locuitori ai acestui petic de pământ din Pacificul de Sud. Cei 163 de kilometri pătraţi, cât are această insulă polineziană, sunt presăraţi cu statui gigantice. Unele dintre ele se găsesc pe platforme de piatră (ahu) la țărmul oceanului, altele sunt încă în carierele de piatră unde au fost începute sau în forme incomplete de-a lungul drumurilor de pe insulă. Toate însă ascund în înfățișarea inexpresivă a chipurilor lor secrete pe care încă încercăm să le descifrăm.

La o primă vedere, statuile Insulei Paștelui ni se înfățișează ca torsuri sau figuri îngenunchiate, cu mâinile petrecute peste abdomen și cu capul supradimensionat (trei optimi din lungimea corpului) uneori acoperit de pălării gigantice din piatră. „Moai” erau probabil considerate de localnici ca fiind reprezentări (chipurile vii) ale străbunilor zeificați (aringa ora ata tepuna). Majoritatea lor încă priveau spre interiorul insulei atunci când primii europeni au vizitat-o dar de atunci o parte dintre acestea au fost răsturnate în urma unor conflicte între clanurile locale.

Cercetările efectuate prin datare cu radio-carbon au arătat că statuile megalitice au fost sculptate între anii 1250 şi 1500 e.n., din bucăți de rocă formată din cenuşa vulcanică solidificată sau din bucăți de tuf, provenite din craterul vulcanului Rano Raraku, acum stins.

Unul dintre secretele mult timp păstrate de enigmaticele statui a fost acela al “capetelor” care păreau presărate pe pantele vulcanului. Spre marea surpriză a multor specialiști și a publicului, săpături arheologice recente, făcute în jurul unora dintre aceste capete gigantice, au dezvăluit faptul că ele au de fapt şi trupuri sculptate, îngropate în pământ și gravate cu simboluri care așteaptă încă să fie descifrate.

În același timp însă, cel mai greu de lămurit secret al statuilor “moai” este felul în care acestea au fost deplasate zeci de kilometri de la carierele de piatră unde au fost sculptate, la țărmul mării, locul în care în care majoritatea lor se află în și prezent. Inițial, acest secret a fost amplificat de faptul că atunci când a fost descoperită de europeni, insula era deja complet lipsită de arbori.

Totuși, deși nu se cunoaște exact modalitatea în care au fost transportate statuile, studii recente sugerează mai multe posibilități. Dintre acestea, cele mai frecvent propuse sunt ca statuile să fi fost transportate în picioare, prin legănare, sau prin rostogolire pe butuci, modalitate care ar fi necesitat implicarea a 50 până la 150 de oameni, sau eventual prin tragere pe sănii de lemn, metodă care ar fi necesitat implicarea a până la 1500 de oameni.

Toate cele trei metode propuse, dar și altele, au fost supuse verificării experimentale și deși prima pare a întruni cele mai multe opinii favorabile (permite explicarea prezenței statuilor de-a lungul drumurilor), nici una dintre ele nu este unanim acceptată de cercetători.

De aceea, în căutarea răspunsurilor la acest secret, continuă să supraviețuiască inclusiv ipoteze precum cea a contribuției exaterestre, deși foarte puțin probabilă. În același timp, rămâne cert faptul că statuile din Insula Paștelui continuă să păstreze pentru ele acest secret.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s