La Fête du Pain

În preajma datei de 16 mai, când se sărbătorește ziua sfântului Honoré, patronul brutarilor, toate localităţile din Franţa celebrează La Féte du Pain (Sărbătoarea Pâinii). Este o sărbătoare dedicată panificaţiei şi patiseriei, sub toate formele sale, interesantă inclusiv prin felul în care s-a născut ideea unei sărbători a pâinii, aflată, deja, la a 17-a sa ediţie.

În anul 1996, guvernul Franței a constatat o scădere semnificativă a consumului de pâine, într-o țară în care pâinea este o tradiție. Cu doar 165 de grame pe locuitor, zilnic, francezii, din mari exportatori ai acestui produs, se situau, paradoxal, sub media europeană. Dar o astfel de situație nu este una benefică pentru sănătatea publică, fiind verificat faptul că pâinea este un aliment complex, indispensabil bunei funcţionări a organismului uman. O astfel de situație nu era evident una favorabilă nici pentru industria de panificaţie, scăderea vânzărilor fiind la acel moment alarmantă. De aceea, a fost lansată o campanie naţională de încurajare a consumului de pâine, fiind evidențiate avantajele nutriționale ale acesteia şi demontat mitul conform căruia patiseria, în general, ar îngrășa, în condițiile în care nu este consumată în exces și/sau împreună cu alimente foarte bogate în grăsimi.

Jean-Pierre Raffarin, ministrul de atunci pentru întreprinderi mici și mijlocii, comerţ şi meserii din Franța, a propus deci instituirea unei sărbători anuale a pâinii, începând din anul 1996. Asta spre bucuria comercianţilor, localnicilor şi a turiştilor, unii dintre ei sosind în Franţa special pentru acest eveniment.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s