Venerabilul M3 si controversa „Hoinarelor albastre”

M3 este unul dintre obiectele cerești care ni se înfățișează frumos și spectaculos atunci când îl observăm cu ajutorul binoclului, și fascinant atunci când îl observăm cu ajutorul telescopului. În anul 1764, astronomul francez Charles Messier a înscris acest obiect ceresc în catalogul său la poziția a treia, descriindu-l astfel: centrul este strălucitor iar lumina slăbește aproape insesizabil spre margini. Nebuloasa este rotundă. Celebrul astronom nu a sesizat adevărata natură a lui M3. O va face exact 20 de ani mai târziu marele astronom englez William Herschel, primul care a a ajuns la concluzia corectă că M3 nu este o nebuloasă ci o aglomerare densă de stele. Un roi globular.

Situat la limita dintre constelațiile Bouarul și Canes Venaticii (Câinii de vânătoare), roiul globular M3 este unul dintre cele mai strălucitoare din emisfera nordică a bolții cerești. Magnitudinea sa aparentă de 6,2 îl face însă aproape invizibil cu ochiul liber. În schimb, cu un binoclu sau cu o lunetă căutătoare bună, îl putem identifica ușor, sub forma unei pete cețoase. În condiții de observație foarte bune, distingem în structura roiului un centru strălucitor care se detașează de marginile mai granuloase.

O soluție de a găsi roiul globular M3 cu ajutorul binoclului este a urma traseul indicat, pornind de la Arcturus, steaua principală a constelației Bouarul. Distanțele indicate sunt cam de odată și jumătate un câmp de vedere al unui binoclu.

Dacă îl observăm cu un telescop cu diametrul obiectivului de 100 de mm, roiul globular M3 ne apare ca având un nucleu luminos aflat în mijlocul unei străluciri rotunde și estompate care scade în intensitate spre margini. Un telescop cu diametrul obiectivului de 200 de mm, ne înfățișează roiul în toată splendoarea sa, ca o aglomerare sclipitoare de stele, având un nucleu foarte strălucitor, înconjurat de un halou stelar din care se desprind spre exterior lanțuri curbate de stele.

Roiul globular M3 ar domina majestuos și impresionant cerul unei planete gravitând în jurul unei stele aflată la marginea acestuia (viziune de artist).

Roiul globular M3 se află la o depărtare uriașă față de noi, de aproximativ 34 000 de ani-lumină. Roiul este astfel mai îndepărtat de noi decât nucleul galaxiei, față de care se află la o distanță variind între 22 și 66 000 de ani-lumină, datorită deplasării în jurul acestuia pe o orbită eliptică. Strălucind cât aproape 300 000 de Sori, M3 are un diametru efectiv de 180 de ani-lumină și gravitațional de 760 de ani-lumină. În acest diametru sunt „înghesuite” peste 500 000 de stele, dintre care 220 au fost identificate ca variabile. Ele sunt cele care i-au ajutat pe astronomi să măsoare cu atâta precizie imensa depărtare de noi la care se află roiul.

Stelele variabile aflate în roiul globular M3 sunt foarte ușor de observat în această animație realizată pe baza observațiilor efectuate cu telescopul de 1,2 m al observatorului F.L. Whipple Observatory din Arizona (SUA).

Fără îndoială însă, cee ce face roiul globular M3 cu adevărat impresionant este vechimea sa. El este unul dintre obiectele cerești venerabile din galaxia noastră și unul dintre cele mai vechi roiuri cunoscute. Cu o vârstă apreciată la 7 – 8 miliarde de ani, roiul a fost foarte probabil un „martor” al formării galaxiei noastre, Calea Lactee. Un „martor” însă cu o controversă astrofizică. La o asemenea vârstă, mai mare decât jumătatea vârstei Cosmosului, roiul globular M3 ar trebui să fie alcătuit aproape exclusiv din stele roșii bătrâne și foarte bătrâne.

Or, chiar dacă acestea sunt majoritare, printre ele au fost observate și „Hoinarele albastre”, stele gigante, aparent tinere, și numeroase. Prea numeroase chiar față de companioanele lor roșii și pentru imensa vechime a roiului. Prezența lor intrigă de multă vreme astronomii și astrofizicienii, care au emis mai multe ipoteze privind formarea acestor stele. Una dintre ipoteze este aceea a formării lor ca urmare a interacțiunilor stelare. Astfel, „hoinarele” ar fi de fapt nucleele fierbinți și expuse ale unor foste stele gigante roșii cărora gravitația vecinelor lor le-a „smuls” straturile exterioare mai reci, atunci când au traversat zonele centrale și dense ale roiului.

Reclame

Un gând despre &8222;Venerabilul M3 si controversa „Hoinarelor albastre”&8221;

  1. Pingback: Martorul originilor galactice | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s