Ochi care privesc cerul

Geografic, lnsula Paştelul este o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, una dintre cele mai izolate și mai puțin populate insule de pe Pământ. Teritoriul său aparţine astăzi statului Chile, care l-a anexat în anul 1888. Insula Paștelui are o lungime de 24,6 kilometri şi o lăţime maximă de 12,3 kilometri, o formă asemănătoare cu a unui triunghi, o suprafaţă de 163,6 km2 şi o înălțime maximă de 507 metri. Însă dacă trăsăturile sale geografice sunt clare, numele pe care îl poartă este învăluit într-o veritabilă ceață a trecutului.

Denumită Rapa Nui („Marea Rapa/Marea Vâslă”) în limba populației sale băștinașe, insula a căpătat numele de „insula Pastelui“, sub care este cunoscută în prezent, atunci când exploratorul olandez Jacob Roggeveen, primul vizitator european, a descoperit-o în duminica Pastelui a anului 1722, în vreme ce căuta insula lui Davis. El a denumit-o în olandeză Paasch-Eyland.

Configurația georgrafică a Insulei Paștelui.

Mai interesant este că nici denumirea de Rapa Nui nu ar fi cea originară a bine cunoscutei insule. Ea ar fi una atribuită acesteia de căutătorii de sclavi ai secolului al XIX-lea, care datorită asemănării insulei cu o alta din arhipelagul Bass din Polinezia Franceză, denumită Rapa Iti (Mica Rapa), ar fi denumit Insula Paștelui ca Rapa Nui (Marea Rapa). Totuși, etnograful și exploratorul norvegian Thor Heyerdal a emis ipoteza că lucrurile ar putea sta de fapt invers. Insula ar fi purtat de fapt tradițional numele de Rapa, iar Rapa Iti ar fi un nume atribuit insulei din Polinezia Franceză de refugiați din Insula Paștelui.

Au fost emise mai multe ipoteze privind numele „originar“, al Insulei Paștelui. Cea mai solidă dintre acestea afirmă că primul nume al insulei ar fi fost Te pito o te henua, denumire tradusă romantic de Alphonse Pinart ca „Buricul Pămăntului“, în cartea sa Călătorie în Insula Paștelui, publicată în anul 1877. Dar se pare că această denumire era de fapt purtată de fiecare din cele trei capete al insulei și deci acest nume ar fi semnificat „Capătul lumii”. Ca urmare, s-a emis o altă ipoteză, că insula nu ar avea de fapt un nume polinezian. Însă este foarte probabil ca acest mod de a interpreta denumirea insulei să aibă și un substrat colonialist.

Impresionantul crater al vulcanului Rano Kau.

Conform unor tradiţii orale, primul nume al insulei ar fi fost Te pito o te kainga a Hau Maka adică „Micul petec de pământ Hau Maka”. Totuși, în limba populației sale băștinașe, cuvântul „pito” ar avea atât semnificația de „sfârșit” cât și pe aceea de „buric”, ceea ce ar însemna că și acest nume ar putea fi tradus ca „Buricul Pămăntului“.

În sfârșit, o altă ipoteză este aceea că primul nume atribuit insulei, poate cel mai frumos dintre cele patru pe care le-ar fi purtat, ar fi fost Mata ki te rangi. „Ochi care privesc cerul”.

Reclame

Un gând despre &8222;Ochi care privesc cerul&8221;

  1. Pingback: Secrete ale Insulei Pastelui | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s