Laurul & Iedera

Cele două picturi, concepute ca panouri decorative, au fost realizate de Mucha în anul 1901, pentru Boutique Fouquet, ca parte dintr-un set de 10 astfel de panouri. Laurul a fost folosit ulterior de compania Dewez pentru ilustrarea unui calendar decorativ. Iedera este mai degrabă un portret care o reprezintă foarte probabil pe dansatoarea Lygie, care i-a mai servit lui Mucha de model și pentru alte creații.

Laurul ne înfățișează în medalion chipul unui personaj feminin cu o expresie melancolică și gânditoare, subliniată de privirea sa ușor îndreptată în jos. Coroana de lauri, cară dă tema compoziției, adaugă împreună cu îmbrăcămintea și aranjarea părului un motiv decorativ de inspirație antică greco-romană.

Laurul

Iedera ne înfățișează de asemenea în medalion un chip feminin având însă o expresie seducătoare sugerată de privirea sa plină de pasiune. Coroana bogată, din frunze de iederă, care îi împodobește părul, crează o senzație de alungire a medalionului. În același timp, accentuează împreună cu aranjarea părului și cu postura femeii, sentimentul pasional care transpare din expresia generală a personajului. Îmbrăcămintea ne duce cu gândul la un motiv decorativ de inspirație bizantină.

Iedera

Decorațiunile care înconjoară cele două chipuri feminine reiau motivele folosite la realizarea posterului Zodiac. Totodată, ambele medalioane sunt amplasate pe fundaluri cu motive decorative care reproduc frunzele celor două plante care le definesc tema generală. Cele două picturi au fost reproduse mai târziu ca panouri decorative metalice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s