Frumoasa Vindemiatrix

În partea de nord a constelației Fecioara se află frumoasa stea Vindemiatrix, al cărei nume își are originea în antichitatea greco-romană. Semnificația numelui său („culegătorul de strugurii”) își are la rândul său originea în faptul că pentru antici, apariția stelei pe cer în lumina dimineții, înainte de răsăritul Soarelui (răsăritul „heliac”), semnala începutul perioadei culegerii viei. O semnificație care a fost preluată simbolic și în practicile agricole și în secolele următoare. În prezent însă, obsevarea astronomică a stelei Vindemiatrix le-a permis astronomilor să afle mult mai multe decât „spunea” ea fermierilor de altă dată.

Vindemiatrix, situată la 102 ani-lumină de Soare, este o stea gigantă din familia de stele a acestuia, având o suprafață puțin mai “rece” cu câteva sute de grade. Totuși, Vindemiatrix este de 3 ori mai masivă, de 12 ori mai mare și de aceea și 83 de ori mai luminoasă decât Soarele. Deoarece direcția de deplasare a stelei în spațiu este oarecum perpendiculară pe diecția din care o observăm, Vindemiatrix ne apare ca una dintre stelele cu deplasare foarte rapidă față de celelalte stele din fundal.

Observată cu ochiul liber pe cerul nopții, magnitudinea aparentă a stelei Vindemiatrix este de 2,8 ceea ce ne permite să o vedem chiar și în oraș, în ciuda poluării luminoase și atmosferice.

Vindemiatrix s-a format acum o sută de milioane de ani și era foarte probabil o gigantă alb-albastră, din altă clasă spectrală decât cea a Soarelui, și o membră a roiului deschis al Hiadelor (constelația Taurul) pe care însă l-a părăsit. În prezent, Vindemiatrix și-a epuizat rezervele de hidrogen din nucleu, iar temperatura și presiunea interioare ale acestuia au crescut pentru a putea arde heliul rezultat. Deși structura internă a stelei este încă incertă pentru astronomi, aceștia și odată cu ei și noi, știm că învelișurile exterioare ale stelei se răcesc și se extind. De aceea, Vindemiatrix va deveni în timp o stea gigantă roșie care îi va uimi pe astronomii viitorului cu strălucirea sa frumoasă de rubin.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s