Magia realitatii

autor: Richard Dawkins

Cunoașterea acumulată prin formularea de întrebări și căutarea rațională și logică de răspunsuri, a fost și va fi întotdeauna calea care ne apropie cel mai mult de dezideratul pe care noi oamenii îl numim “adevăr”.

Cartea lui Richard Dawkins nu ne obligă să “credem” acest lucru ci ne ajută să îl înțelegem și reușește să o demonstreze printr-o abordare deschisă, accesibilă și pertinentă a unora dintre cele mai importante zone ale științei. O abordare provocatoare și nouă, care ne stârnește un interes crescând pe măsură ce parcurgem cartea.

La o primă vedere, multe dintre fenomenele naturii ne apar ca magice, iar vechile culturi ale civilizației umane au creat mituri și sisteme de mituri pentru a le explica și a le da un sens. În Egiptul antic, oamenii credeau că venirea nopții coincide cu momentul în care zeiţa Nut a cerului înghite Soarele. Tot în antichitate, Grecii explicau venirea iernii prin dispariţia zeiței Persefona în lumea subpământeană a zeului Hades. Pentru vikingi, curcubeul reprezenta o punte care le permitea zeilor să ajungă de Pământ.

Binecunoscutul om de știință Richard Dawkins știe însă că adevărata magie a realității își are originile în cunoașterea ştiinţifică, cu ajutorul căreia aceste fenomene sunt explicate la nivelul realității, dovedindu-se a fi mult mai fascinante decât orice mit sau poveste pe care ni le-am putut noi oamenii imagina de-a lungul istoriei. Scopul cărții este să ne arate acest lucru și nouă, cititorilor. Pentru a-l atinge, autorul pornește, în fiecare capitol, de la miturile create de oameni în trecut pentru a explica unele dintre cele mai cunoscute fenomene ale naturii, lămurind cu simplitate și claritate câte o problemă științifică actuală cum ar fi evoluţia şi diversitatea lumii vii, structura materiei, ciclurile diurne şi sezoniere, structura şi evoluția Soarelui și a stelelor, formarea și natura curcubeului, apariţia și evoluția universului, posibilitatea existenţei vieţii pe alte planete, apariția cutremurele, rolul jucat de probabilităţi în înțelegerea realității și lumii în care existăm.

Astfel, ilustrată cu desenele spectaculoase ale lui Dave McKean, Magia realităţii ne dezvăluie prin explicații și relatări pasionante frumuseţea poetică a lumii reale, a cărei magie este minunată tocmai pentru că este reală iar felul în care funcționează poate fi înțeles de oricare dintre noi. Magia realității este o carte pe care mi-am dorit foarte mult să o parcurg încă din momentul apariției ei și a cărei lectură nu m-a dezamăgit. O carte pe care o recomand tinerilor de la 10 la 100 de ani și care este foarte probabil să vă placă și vouă.

Lectură plăcută!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s