Secretul Denebolei

Leul este una dintre puținele constelații care evocă foarte sugestiv figura pe care ar trebui să o reprezinte. Forma sa este destul de evident aceea a unei feline și poate fi admirată cu ușurință cu ochiul liber deasupra orizontului sudic pe cerul lunii aprilie. În partea ei dreaptă, steaua strălucitoare Regulus “desenează” pieptul “animalului” imaginar. Steaua Denebola, mai discretă, marchează coada animalului, inclusiv prin numele său de origine arabă („Danab al-asad” – Coada Leului).

Denebola este o stea cu magnitudinea aparentă de 2,14 și poate fi găsită ușor cu ochiul liber, chiar și pe cerul urban.

Denebola (care nu trebuie confundată cu Deneb, steaua principală a constelației Lebăda) este o stea tânără, de 12 ori mai strălucitoare și de 1,75 ori mai mare decât Soarele, fiind situată la numai 36 de ani-lumină, sau aproximativ 340 000 de miliarde de kilometri de el. În ciuda dimensiunii apropiate, este mai strălucitoare decât Soarele deoarece are o masă cu 75% mai mare decât a acestuia, ceea ce îi va scurta în final și existența la mai puțin de 400 de milioane de ani.

Fiind o stea tânără, Denebola se rotește foarte repede în jurul propriei axe, ceea ce îi conferă o formă aplatizată. Steaua este în același timp o variabilă cu perioadă foarte scurtă, de câteva ore, cu fluctuații de 0,025 magnitudini cam de 10 ori pe zi. Studierea felului în care se deplasează în prezent în spațiu, arată că Denebola s-a format într-un fost roi stelar deschis din care astronomii au identificat deja până în prezent mai mult de 60 de foste membre.

Denebola este o stea care intrigă astronomii după ce aceștia au detectat în jurul ei un “disc” difuz de praf interplanetar. S-au format deja planete în jurul ei? Încă nu se cunoaște exact dar probabilitatea este mare, dat fiind că planetele sistemului nostru solar s-au format dintr-un disc asemănător.

Reclame

13 gânduri despre &8222;Secretul Denebolei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s