O pereche intr-un dans cosmic: galaxiile M65 si M66

Componente ale faimosului “triplet” din constelația Leul, perechea de galaxii M65 – M66 se află în luna aprilie deasupra orizontului sudic, într-o poziție optimă pentru a le găsi și observa fără dificultate, cu ajutorul unui binoclu sau a unui telescop cu diametrul obiectivului de cel puțin 100 mm.

Cele două galaxii sunt ușor de găsit pe cerul nocturn, fiind poziționate în constelația Leului, în apropierea stelei Theta, care formează unul dintre picioarele acestuia.

Descoperite împreună în anul 1780 de astronomul francez Charles Messier, cele două galaxii au fost descrise de acesta ca nebulozități slabe lipsite de stele. Deoarece Messier le-a ratat în anul 1773, când o cometă a trecut prin dreptul lor, descoperirea galaxiilor M65 și M66 a fost atribuită în mod eronat astronomului francez, Pierre Mechain. O eroare care a fost foarte frecvent preluată de literatura de popularizare a astronomiei.

Observate printr-un ocular care oferă un câmp larg (cu distanță focală mare), cele două galaxii apar împreună, ca două mici nebulozități.

Galaxia M66 este o galaxie spirală cu două brațe strălucitoare care “țâșnesc” din nucleu, oferindu-se vederii noastre practic din față. Cu o magnitudine aparentă de 8,8 – 9,0, ea ne apare ca cea mai mare și mai strălucitoare din cuplu. Prin telescop, se prezintă compactă, de formă eliptică, cu nucleul ca o nebulozitate difuză și luminosă, în timp ce în brațele sale pot fi observate mai multe structuri granuloase. De altfel, dintre toate galaxiile pe care le putem observa cu ajutorul telescopului, brațele galaxiei M66 se disting cu cea mai mare ușurință.

Galaxia M66.

Galaxia M65 ne apare mai puțin strălucitoare decât perechea sa, având o magnitudine aparentă de 9,3. Este de asemenea o galaxie spirală pe care însă o vedem într-o poziție mai înclinată (aproximativ 14º). Galaxia M65, are forma unei elipse alungite și foarte plată. Cu ajutorul unui telescop cu diametrul obiectivului de 200 de mm sau mai mult, putem distinge clar aspectul său granular și în condiții foarte bune de vizibilitate, bara centrală de praf interstelar care pornește din nucleu. De altfel, strălucirea galaxiei M65 este în parte atenuată de prezența a numeroși nori de praf interstelar.

Galaxia M65.

De la distanța de aproximativ 30 de milioane de ani-lumină de unde le observăm, galaxiile M65 și M66 par apropiate, la o distanță laterală de numai 190 000 de ani-lumină. Dar acesta poate fi numai un efect de perspectivă și este puțin probabil ca cele două galaxii să se afle la aceeași distanță de noi. Ca o confirmare stă diametrul real al galaxiei M65 (80 000 a.l.) care deși ne apare mai mică, este în realitate mai mare decât perechea ei (75 000 a.l.).

Tripletul de galaxii din constelația Leul.

Totuși, “povestea” legăturii dintre cele două galaxii este una spectaculoasă și fascinantă, nefiind vorba numai de un cuplu pur vizual. Caracteristicile lor observate par să fie rezultatul unei interacțiuni cel puțin indrecte dar suficient de intense pentru a le genera. Astfel, discul deformat al galaxiei M65, bara sa centrală și intensitatea procesului de formare a stelelor sugerează o perturbare exterioară a structurii sale. În același timp, brațele spirale evident deformate ale galaxiei M66, formarea intensă de stele tinere, numărul mare de supernove (4 au fost observate) și pierderile de gaz și praf interstelar, sugerează același lucru. Foarte probabil o coliziune în care M65 și M66 împreună cu cel de-al treilea membru al “tripletului” (o galaxie foarte puternic deformată la rândul său), au fost implicate în urmă cu aproximativ 800 de milioane de ani, coliziune căreia poate îi suntem încă martori.

Reclame

Un gând despre &8222;O pereche intr-un dans cosmic: galaxiile M65 si M66&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s