Alkaid intrusa

Strălucitoare la zenit in timpul noptilor de aprilie, Alkaid, denumită astronomic Eta Ursae Majoris, este o stea perfect vizibilă cu ochiul liber, chiar și pe cerul orașului, inclusiv în nopțile cu lună plină, fiind una dintre stelele principale ale constelației Ursa Mare.

Alkaid este a treia cea mai strălucitoare stea a constelației din care face parte, și a 35-a cea mai strălucitoare stea de pe cer. Cu o magnitudine aparentă de 1,8, este foarte ușor de găsit chiar și de către începători, aflându-se la capătul “oiștei” Carului Mare, al “cozii ibricului” sau al „cozii” Ursei Mari, în funcție de care viziune a constelației preferăm să adoptăm.

Alkaid se află la exact 1 milion de miliarde de kilometri de Soare sau 100 ani-lumină de acesta, fiind o stea tânără, supergigantă, de șase ori mai masivă și de 700 de ori mai luminoasă decât Soarele. Deși este o stea din aceeași clasă spectrală cu acesta, deoarece are o masă de 6 ori mai mare, „viața” sa va fi una mult mai scurtă decât a Soarelui. Viteza mai mare cu care arde hidrogenul îi scurtează existența și îi determină temperatura și culoarea. Astfel, suprafața sa orbitoare este complet albă și are o temperatură de peste 20.000 K (aproximativ 19 700º C), adică una de aproape 4 ori mai mare decât cea a suprafeței Soarelui.

Ceea ce face, printre altele, din steaua Alkaid una remarcabilă este relația ei stranie cu celelalte stele din componența Carului Mare. Această grupare de stele nu este una întâmplătoare ca a majorității celorlalte constelații. Ea este de fapt formată în cea mai mare parte dintr-un roi stelar foarte deschis și foarte rarefiat, ale cărui stele se deplasează grupat prin spațiu.

În cea mai mare parte deoarece, în această grupare stelară aparentă pe care noi o percepem în prezent în forma unui car sau a unui ibric, alături de steaua Dubhe, Alkaid este o intrusă. Direcțiile lor de deplasare diferite de a stelelor din roiul deschis fac din Carul Mare numai o iluzie a prezentului și îl condamnă la dispariție în următorii 100 000 de ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s