Cum iau nastere aversele de primavara

Cunoaștem cu toții faptul că în lunile martie și aprilie (mai ales), după-amiezele pot fi adesea ploioase, mai ales în acele zile care în prima lor parte sunt calde. În astfel de zile, adesea după ora prânzului și spre seară, putem fi surprinși de averse de ploaie venite parcă de nicăieri. Deși seamănă uneori cu niște adevărate averse de vară, aceste ploi scurte și intense sunt de fapt un fenomen specific trecerii de la iarnă la primăvară.

În această perioadă de trecere, Soarele este deja suficient de puternic pentru a crea la nivelul solului un strat de aer cald. Dar la înălțime, aerul rece continuă să fie prezent. O diferență de temperatură între straturile de aer joase și cele înalte care dă naștere acestor averse de început de primăvară.

Astfel, încălzirea solului are ca efect atât evaporarea unei părți din apa existentă în acesta, cât și  încălzirea aerului din imediata sa apropiere, aer care devenind mai ușor, începe să urce purtând cu el și vaporii de apă rezultați din evaporare. Un fenomen denumit “convecție”, al cărui rol este în general de a uniformiza temperatura aerului.

Odată ce aerul cald și umed intră în contact cu aerul mai rece de la înălțime, vaporii de apă pe care îi transportă încep să se condenseze în picături fine formând nori (denumiți cumulus congestus) a căror masă și dimensiune cresc pe măsură ce convecția continuă să se desfășoare, și care pot atinge înălțimi de până la 5 km. În momentul în care picăturile de apă care alcătuiesc acești nori devin, ca urmare a condensării, prea mari pentru a mai putea pluti în aer, ele încep să cadă înapoi către sol și atunci…plouă!

Desigur, pentru ca acest fenomen să se producă, este necesară de la bun început o cantitate suficient de mare de apă în sol. Lipsa ei este motivul pentru care după ierni prea secetoase, aversele de început de primăvară sunt mai rare sau pentru care în orașe, în ciuda fenomenului de convecție mai puternic, se produc mai rar decât în zonele nelocuite.

Aversele după-amiezelor de început de primăvară sunt în general foarte locale și scurte. Locale deoarece convecția aerului este la rândul său un fenomen local. Aerul cald se ridică sub forma unor “bule”, exact la fel ca într-un vas cu apă încălzită. Scurte deoarece aerul rece de la înălțime circulă foarte repede și fenomenul se oprește după ce apa ridicată și condensată a ajuns în întregime înapoi pe sol. Totodată, odată cu începerea ploii și fenomenul de convecție a aerului se încetinește rapid deoarece solul este răcit de ploaie iar radiația solară scade.

Așadar, dacă Soarele dimineții ne convinge să lăsăm umbrela acasă și suntem surprinși de aceste averse după-amiaza, este suficient să așteptăm câteva minute să treacă sau, dacă putem, să părăsim repede partea de oraș în care plouă.

Reclame

14 gânduri despre &8222;Cum iau nastere aversele de primavara&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s