Qvevri sau Kvevri, cele mai vechi vase pentru pastrarea vinului

Cele mai vechi vase concepute și realizate de umanitate cu intenția de a păstra vinul își au originea în Georgia (Gruzia) și sunt denumite qvevri sau kvevri. Cele mai vechi găsite datează din urmă cu 8.000 de ani şi aveau o capacitate cuprinsă între 800 şi 3.500 de litri. De altfel, Georgia este recunoscută ca Ieagăn al culturii viţei-de-vie, georgienii (gruzinii) dezvoltând metode de cultivare a viei şi de producere a vinului utilizate şi în prezent în această parte de lume.

Vasele kvevri sunt un fel de amfore mari, fără mâner. Înainte de a fi umplute cu vin, ele sunt unse la interior cu un strat de ceară de albine, iar după umplere sunt închise ermetic cu capace din lemn, apoi sigilate cu pământ sau lut şi îngropate în pământ. În astfel de condiții, licoarea bahică poate fi păstrată chiar şi timp de 50 de ani, iar această metodă tradițională este încă folosită de producătorii georgieni de vinuri.

Importața acestor tradiții este atestată și de descoperirile arheologice. Vestigiile descoperite în Georgia atestă, pe de o parte, arta rafinată a meşteşugarilor gruzini în producerea vaselor kvevri, în diverse mărimi, forme sau modele, toate destinate păstrării vinului, şi pe de altă parte faptul că acest gen de ceramică a reprezentat o parte esenţială a ceramicii realizate în Georgia (Gruzia), vreme de milenii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s