Discretul dar foarte interesantul M103

Descoperit de astronomul francez Pierre Méchain în anul 1871, roiul de stele deschis M103 este ultimul înscris de Charles Messier în catalogul său de obiecte cerești, în care aceastea sunt desemnate prin litera M și un număr, în ordinea observării și catalogării de către marele astronom francez.

Aflat la 8000 până la 9500 de ani-lumină de Pământ (incertitudine datorată absorbției radiațiilor de către praful interstelar), roiul M103 are un diametru de 14-15 ani-lumină și o vârstă aproximativă de 25 de milioane de ani. Îl putem repera destul de ușor pe un cer curat, nepoluat luminos, aflându-se în constelația circumpolară Cassiopeia, observabilă pe tot parcursul anului (în luna aprilie spre orizont).

Cel mai bun reper pentru a localiza roiul M103 este steaua Delta din constelația Cassioepia, aflată în unul dintre vârfurile W-ului care îi definește forma. Roiul se află la mai puțin de un grad distanță de această stea.

Deoarece M103 are o magnitudine aparentă de 7,4, instrumentul ideal pentru observarea sa este binoclul. Evident cu ajutorul telescopului putem observa nu număr mai mare de stele din alcătuirea roiului, dar identificarea lui este mai dificilă deoarece îl putem confunda ușor cu alte roiuri deschise, foarte numeroase în vecinătate (mai ales cu roiul NGC 663). Observat prin binoclu, M103 ni se prezintă la prima vedere ca o pată nebuloasă de forma unui evantai. La o observare mai atentă, acesta ne va apărea ca un obiect ceresc relativ strălucitor și bogat în stele, nu foarte aglomerat, având cele mai strălucitoare stele poziționate spre nord.

M103 este alcătuit din aproximativ 60 de stele palide, având culori delicate. Centrul său este dens, fiind dominat de prezența unei stele roșii spectaculoase (Struve 131), deși aceasta nu face parte efectiv din roi, fiind o stea aflată în fața sa. Cele mai strălucitoare stele din alcătuirea roiului sunt două gigante albastre cu magnitudine aparentă de aproximativ 10 și o gigantă roșie, foarte evidentă, cu magnitudinea aparentă de 10,8.

Roiul stelar deschis M 103 este considerat de unii astronomi amatori a fi unul mai puțin spectaculos deoarece este mai sărac în stele. Dar este cu siguranță unul intereant deoarece până nu foarte demult nici nu era foarte clar dacă acest obiect ceresc chiar este un roi deschis veritabil (grup de stele născute din același nor de gaz) sau este doar o grupare oarecare de stele. În cele din urmă statutul său a fost clarificat prin studierea mișcării individuale și în raport cu celelalte, a fiecărei dintre stelele sale. Astfel, în prezent știm că observând-ul pe M103, admirăm un veritabil roi de stele deschis, membru al „clubului select” format din cele 72 de astfel de roiuri a căror natură a fost verificată și confirmată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s