Casa Frederick C. Robie

Construită între anii 1908 și 1909, casa realizată de Frank Lloyd Wright la solicitarea lui Frederick C. Robie, în orașul Chigago, este una dintre cele 10 opere de arhitectură simbol proiectate de marele arhitect american. Ea a pus bazele unui noi concept în arhitectură, acela al camerei de zi în plan deschis, camera care nu are nevoie de pereți pentru a se delimita de spațiul exterior și reprezintă o capodoperă a stilului Casa din Preerie.

Wright a spus într-o zi: “dați-mi un om de afaceri luminat și voi schimba fața întregii țări”. El a găsit în cele din urmă un astfel de om în persoana lui Frederick C. Robie, asistent al directorului Companiei de Distribuție Excelsior, pentru care a proiectat o reședință care a avut un rol semnificativ în schimbarea imaginii construcției imobiliare americane. Iar unul dintre principalele motive ale succesului casei proiectate de Wright pentru Frederick C. Robie constă tocmai în exigențele formulate în mod explicit de către acesta din urmă. Viitorul proprietar dorea o casă care să fie protejată împotriva incendiilor, ale cărei spații interioare să nu aibă forma unor cutii şi care să nu presupună utilizarea decorațiunilor interioare obişnuite (perdele, covoare, mobilier) vândute de obicei prin magazine.

Forma casei Robie este explicată în mare măsură de amplasarea pe colț a terenului pe care a fost ridicată. La fel ca în cazul multor alte proiecte realizate în stilul Casa din Preerie, spațiile interioare pentru sala de jocuri, sala de biliard, precum și spațiile pentru încălzire, spălătorie şi depozitare se află toate la parter.

Intrarea în casă se află la acelaşi nivel cu aceste spații şi este poziționată în lateral. Scările interioare duc spre nivelul principal, un spațiu larg, unic, la mijlocul căruia se află şemineul care separă sufrageria de camera de zi. Dormitoarele se află la ultimul nivel şi domină toată locuința formând în același timp un punct de belvedere.

Camera de zi a Casei Robie

Tot mobilierul casei a fost conceput de arhitect. Masa şi scaunele din sufragerie sunt piesele cele mai cunoscute. Masa se sprijină pe patru picioare care, la fiecare din colțuri, se ridică deasupra tăbliei. Pe fiecare dintre aceste picioare sunt instalate pe tije metalice de susținere lămpi din sticlă pictată, sub care pot fi realizate compoziții florale.

Masa concepută de Frank Lloyd Wright pentru sufrageria Casei Robie.

Prin acest design, intenția lui Wright a fost de a aduce o schimbare chiar și în felul în care cei care locuiesc în această casă relaționează unii cu alții și cu invitații lor. Tradițional, compozițiile florale, candelabrele şi lumânările erau plasate în centrul mesei, formând astfel un obstacol vizual între gazdă şi invitaţi. Adoptând acest stil decorativ pentru mobilier, Wright mută decoratiunile şi instalația de iluminat în colțurile mesei, eliberând astfel spațiul central pentru mai multă convivialitate și intimitate.

Pentru Wright, casa Robie reprezenta dovada materială că mașinile sunt capabile să realizeze capodopere atunci când sunt puse la dispoziția unui artist. Arhitectul a prețuit atât de mult această construcție încât a intervenit în două rânduri pentru a o salva de la demolare. Ar fi ca și cum s-ar distruge o operă de sculptură sau o pictură frumoasă considera el. În anul 1957, revista House and Home a declarat această capodoperă de arhitectura ca fiind Casa Secolului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s