Alphonse Mucha: Pietrele pretioase

În această serie plină de senzualitate, realizată în anul 1900, personajele feminine întruchipând patru pietre prețioase (rubinul, ametistul, smaraldul și topazul), ne aruncă priviri provocatoare celor care le admirăm.

Fiecare dintre frumoasele siluete feminine domină partea superioară a scenei în care se află, în timp ce partea de jos a acesteia este decorată cu o floare conturată realist, în culori care amintesc de cele ale pietrelor prețioase pe care de asemenea le simbolizează. De altfel, culoarea dominantă a fiecărui panou – inclusiv a rochiilor diafane, a decorațiunilor de păr și a aurelor mozaicate – este cea a pietrei evocate de tablou, ceea ce creează o armonie generală placută.

Și poate că seria ar fi fost încă mai senzuală dacă intențiile inițiale ale pictorului s-ar fi materializat. Din corespondența acestuia aflăm că Mucha intenționa inițial ca personajul feminin care simbolizează ametistul să fie dezgolit până la talie. Dar Champenois s-a opus, motivând teama de opiniile criticilor pudibonzi.


Rubinul


Ametistul


Smaraldul


Topazul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s