Criterii de alegere a trepiedului fotografic

Utilizarea unui trepied în fotografie, prin avantajele pe care ni le oferă, poate reprezenta pasul către un mod de lucru profesionist sau cel puțin către un nivel tehnic superior al fotografiilor pe care le realizăm. Odată înțelese aceste avantaje, se pune evident problema care ar fi criteriile pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când ne propunem să ne procurăm un astfel de accesoriu. Din experiența fotografilor profesioniști, aflăm că principalul criteriu este stabilitatea trepiedului, urmărind apoi atent cele două aspecte care o influențează direct și indirect, anume construcția picioarelor acestuia respectiv tipul și funcționarea capului de prindere.

Înainte de a cumpăra propiu-zis trepiedul, se recomandă să verificăm rigiditatea și stabilitatea mai multor modele. Cele care vibrează cu mare ușurință nu ne vor fi foarte utile acelora care folosim camere fotografice reflex sau în general cu o greutate mai mare de 200-300 de grame. Va trebui să ne orientăm spre modele mai solide și mai grele.

Stabilitatea trepiedului este influențată direct de construcția picioarelor sale. De aceea, este bine să verificăm următoarele aspecte:
  • numărul de secțiuni: picioarele de trepied formate din trei secțiuni conferă în general acestuia o stabilitate mai mare decât picioarele în patru secțiuni.
  • profilul tubulaturii picioarelor: modelele de trepied cu picioare având profilul tubulaturii cilindric sunt mai stabile decât cele cu picioare având profilul în U sau dreptunghiular. Însă în cazul în care picioarele trepiedului sunt confecționate din lemn, prinderea lor exterioară în partea de sus a acestuia și greutatea, compensează din punct de vedere al stabilității profilul lor netubular.

Un trepied foarte stabil este foarte important atunci când se fotografiază cu teleobiectivul. Deoarece distanța focală mare amplifică vibrațiile, trepiedul este un accesoriu esențial pentru obținerea unor fotografii clare.

  • tipul vârfurilor: pentru fotografia de exterior, picioarele de trepied dotate cu vârfuri ascuțite se pot dovedi foarte practice în situațiile în care suparafața de susținere este moale și mobilă (pământ, nisip, iarbă). Totuși, este bine să ne asigurăm că vârfurile pot fi escamotate, retrase sau acoperite cu cauciuc dacă intenționăm să folosim același trepied și în interior sau în general pe suprafețe dure.

  • reglajul: posibilitatea de a regla separat lungimea și deschiderea picioarelor trepiedului se poate dovedi foarte utilă atunci când fotografiem pe o suprafețe inegale.

  • fixarea: picioarele de trepied trebuie să fie echipate cu sisteme de fixare a fiecărei secțiuni. Dintre cele trei sisteme existente – clemă, inel sau șurub filetat – fotografii experimentați le preferă pe cele din urmă deoarece aceastea asigură cea mai mare stabilitate.

Influența acestor caracteristici ale picioarelor trepiedului asupra stabilității lui nu este una absolută, fiind important și felul în care folosim trepiedul. Ca un aspect practic, pentru a menține trepiedul cât mai stabil este recomandat să nu extindem picioarele și coloana centrală mai mult decât este necesar, mai ales dacă fotografiem în condiții de vânt. Respectarea unui principiu practic ca acesta, poate compensa chiar și unele dintre neajunsurile legate de stabilitate ale anumitor modele de trepied.

De asemenea, în anumite situații de fotografiere, stabilitatea maximă poate fi mai puțin importantă. De exemplu, dacă fotografiem frecvent subiecte în mișcare rapidă (fotografie sportivă, păsări, animale) și mobilitatea este mai importantă, trepiedul poate fi înlocuit cu un monopod. Ușor și manevrabil, el asigură o susținere suficientă iar eficacitatea lor poate fi sporită dacă folosim și un al doilea punct de sprijin.

Stabilitatea și manevrabilitatea pe care trepiedul o asigură camerei fotografice este determinată de tipul și funcționarea capului de prindere. În privința acestuia, există două posiblități care pot fi avute în vedere.

Capul panoramic, cu două sau trei butoane de fixare, rămâne în continuare varianta la dispoziție cea mai frecvent întâlnită. Majoritatea modelelor de trepied sunt propuse cu el deja inclus. Este un model foarte bine adaptat pentru situațiile în care folosim camera fotografică pentru înregistrarea filmelor. Însă, de cele mai multe ori, acest tip de cap este insuficient de solid iar sistemele de fixare sunt insuficient de eficace pentru fotografie, mai ales dacă aparatul fotografic este mai greu. De asemenea, fotografii experimentați consideră greoaie utilizarea capului panoramic, mai ales din cauza numărului mare de manevre necesare pentru repoziționarea aparatului fotografic.

Ca urmare, ei preferă capul cu rotulă deoarece acesta permite manevrarea rapidă și în orice direcție a aparatului, cu o singură mișcare, fixarea făcându-se cu un singur buton. La unele modele de astfel de capete de prindere, butonul este chiar înlocuit cu un sistem de fixare prin tensiune. Acesta permite o și mai mare stabilitate atunci când folosim camere sau teleobiective grele, evitând și riscul căderii acestora.

Unele modele de capete de prindere, panoramice sau cu rotulă, permit fixarea aparatului sau a unui teleobiectiv pe trepied, cu ajutorul unui sistem dublu. El este format dintr-un platou fix, atașat cu șurub la aparat sau obiectiv, și un sistem de prindere cu clemă pe capul de fixare. Un astfel de sistem permite prinderea și despinderea mai rapidă, cu o singură mișcare, a camerei sau obiectivului de pe trepied, deoarece elimină obligativitatea desșurubării lor.

Evident, ideal este să putem beneficia de toate avantejele pe care ni le oferă diversele tipuri de capete fotografice. De aceea, putem avea în vedere procurarea separată a acestora și combinarea cu un trepied care permite fixarea lor independentă.

Așadar, înainte de a ne procura un trepied, este recomandabil să comparăm cu atenție cât mai multe modele și mărci. De asemenea, se recomandă să optăm pentru cel mai stabil și în același timp cel mai ușor, rapid și sigur de manverat. Este foarte important să avem în vedere și măsura și mai ales felul în care îl vom utiliza. Vom evita astfel să ne procurăm un trepied neadaptat la nevoile noastre de fotografiere și vom putea beneficia din plin de avantajele pe care acest accesoriu indispensabil ni le oferă.

Reclame

Un gând despre &8222;Criterii de alegere a trepiedului fotografic&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s