Cele doua Tania

The Ursa Major constellation (ground-based image)

Tania Australis și Tania Borealis, două stele discrete în constelația Ursa Mare, alăturate datorită unui efect de perspectivă vizuală, sunt poziționate la jumătatea distanței dintre “Carul” mare și constelația Leului. Ușor de identificat în condițiile unui cer nepoluat luminos, ele pot fi observate ochiul liber chiar și pe cerul orașului. Cu binoclul însă ele pot fi un subiect de observație foarte interesant.

Tania Australis, cea mai strălucitoare dintre cele două stele (magnitudine vizuală aparentă 3,04), se află la o distanță de 230 de ani lumină (70,6 parseci) de Soare. Este o gigantă roșie imensă, de 67,5 de ori mai mare și de 762 de ori mai strălucitoare decât Soarele.

Tania Australis. În partea de sus a imaginii, este parțial vizibilă și steaua Tania Borealis. În dreapta, galaxia spirală NGC3184.

Tania Borealis, mai puțin strălucitoare (magnitudine vizuală aparentă 3,44), se află mai aproape de Soare, la numai 138 de ani lumină (42,2 parseci). În același timp ea se află la o distanță de 92 ani lumină de vecina sa aparentă, fiind o stea gigantă de “numai” 3,47 ori mai mare și de 71,4 ori mai strălucitoare decât Soarele.

Poziția celor două stele pe bolta cerească, în constelația Ursa Mare.

Observat cu binoclul, acest “cuplu” stelar de circumstanță este remarcabil prin contrastul său coloristic și de etapă de existență stelară. În timp ce Tania Borealis afișează un alb strălucitor, fiind o stea tânără, la începutul unei existențe scurte și relativ intense, Tania Australis impresionează prin culoarea sa portocaliu-roșiatică, tipică pentru o stea aflată într-un final de existență care foarte probabil va da naștere în viitor unei frumoase nebuloase planetare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s