Nemrut Dagi, sanctuarul enigmatic al Turciei

În Munţii Anti-Taurus din sud-estul Turciei, la 2.150 m, se află Nemrut Dagi, un sanctuar funerar închinat regelui Antioh I și zeilor cultului religios al acestuia. Sanctuarul a fost descoperit în anul 1881 de cãtre un geolog angajat de Imperiul Otoman dar abia în anul 1953 o echipă de arheologi americani a scos la lumină întregul complex de temple şi statui uriaşe din piatră. Complexul a intrat în Patrimoniul UNESCO în anul 1987.

Se ştie că aici se află mormântul regelui Antioh l al Regatului Commagene. Cea mai probabilă ipoteză este că uriaşele statui, așezate într-un “hierothesion”, l-ar reprezenta chiar pe rege, alături de zeităţi ale mai multor religii – Apollo, Oromasdes, Tyche sau Zeus – în contextul în care regele a încercat unificarea regatului său aplicând o politică de simbioză religioasă, sub forma unui cult care includea zeități ale diverselor culturi ca și membrii ai familiei sale.

Pe lângă statuile colosale, în sit se mai află şi alte elemente sculpturale deosebite, precum reprezentarea unui leu însoțit de 19 stele, care constituie o înfăţişare schematică a planetelor Jupiter, Mercur și Marte la data de 7 iulie 62 î.e.n. Statuile de la Nemrut Dagi sunt cel mai bine puse în valoare de răsăritul şi de apusul Soarelui.

Reclame

Un gând despre &8222;Nemrut Dagi, sanctuarul enigmatic al Turciei&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s