Cea mai veche galaxie spirala observata

Foto: Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics; Joe Bergeron

Viziune de artist a galaxiei BX442 Imagine: Joe Bergeron; Dunlap Institute for Astronomy & Astrophysics

Galaxia BX442 este cea mai veche galaxie spirală care a fost vreodată fotografiată. Soră geamănă cu galaxia noastră Caleea Lactee, brațele ei spirale se etalau deja spectaculos atunci când Universul avea o vârstă de numai 3 miliarde de ani.

După o călătorie de 10,7 miliarde de ani, lumina provenind de la această galaxie a atins senzorul telescopul spațial Hubble (HST) din întâmplare, în timp ce o echipă de astronomi a Universității din Toronto (Canada) efectua o cercetare legată de galaxiile neregulate. Când au observat prezența galaxiei în imagini, astronomii au crezut inițial că este vorba de o iluzie. Aceasta deoarece simulările computerizate arată că în mod normal, galaxiile spirale ar trebui să fie foarte rare la acel moment din evoluția Universului deoarece formarea galaxiilor spirale ar necesita în mod normal 5 miliarde de ani. Și totuși…

Imaginea galaxiei BX442 și cea a unei galaxii spirale în etapele inițiale ale formării, conform simulărilor computerizate.

Astronomii au în vedere acum mai multe ipoteze care să explice prezența galaxiei BX442 atât de departe în timp și spațiu. Astfel, ei consideră că aceasta ar putea fi un fel de “verigă lipsă”, etapă intermediară între galaxiile instabile de la începuturile Universului și cele spirale actuale. Asta dacă nu este cumva un simplu caz particular, forma și structura ei fiind datorate influenței gravitaționale a unei galaxii învecinate.

Analiza comparativă a unor modele computerizate de formare a galaxiilor spirale și galaxia BX442 (colțul din stânga sus).

Pentru moment, cercetările sunt abia la început dar un lucru este deja indiscutabil. Galaxia BX442 va avea o importantă contribuție la o mai bună cunoaștere a galaxiilor tinere, de la începutul existenței Universului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s