Hotelul Athenee Palace

4E4F38ED-11F4-4A3F-A903-A73B7BE45DDE

Binecunoscut celor care locuim de mai multă vreme în București, hotelul Athenee Palace este amplasat în Piața Palatului (actualmente Piața Revoluției – nesuferit și nefiresc nume – și fostă Piață a Republicii) de pe Calea Victoriei. Pentru cei care îl admirăm în prezent, acest hotel ni se înfățișează ca o clădire modernă, cu o arhitectură simplă și în esența ei elegantă. Dar puțini dintre noi știu că acest hotel nu a avut întotdeauna înfățișarea exterioară pe care ne-o arată în prezent. O succintă poveste și etapele semnificative ale unei continui metamorfoze.

Clădirea hotelului Athenee Palace a fost construită în anul 1912 pe locul casei lui Niculae Neculescu, bogat proprietar din Râmnicu Sărat, care „stăpânea și alte locuri și case în București”. A fost prima clădire mare executată la noi în ţară pe schelet de beton armat, într-un stil arhitectural care mai poate fi întâlnit la unele construcţii vechi din București. Una dintre aceste construcții se află tot pe Calea Victoriei, la intersecția cu strada Frumoasă și poate da privitorului o idee asupra înfățișării inițiale a hotelului.

51

Clădirea hotelului a fost transformată şi modernizată în anul 1937 după planurile arhitectului Duiliu Marcu (autor a numeroase edificii pe Calea Victoriei). Modificările s-au făcut atât asupra planului construcției cât şi asupra arhitecturii exterioare, edificiul suferind atunci o transformare completă, mai ales în ceea ce privește plastica fațadelor. Cu această ocazie i s-a adăugat și o aripă nouă astfel că fațada dinspre Piaţa Palatului a fost extinsă.

Athenee Palace interbelic_DxOPsp

Prin modificările aduse, clădirea hotelul a păstrat numai vechea structură, restul reprezentând practic un edificiu complet nou ca arhitectură și concepție urbanistică, fiind adaptat atât la imaginea pe care trebuia să o ofere bucureștenilor anilor ’30 Piața Palatului regal, cât și la evoluția contemporană a arhitecturii. În ciuda unor transformări parțiale în deceniile următoare, înfățișarea gândită de Duiliu Marcu a rămas în linii mari neschimbată până în prezent.


06Hotelul_Athenee_Palace

La începutul anilor ’20 ai secolului al XX-lea.
Clădirea hotelului Athenee Palace este una dintre cele mai noi construcții din București. Ea domină și completează, nu doar cu numele, ansamblul de construcții care închid piațeta din fața Ateneului Român.

05Hotelul_Athenee_Palace

La începutul anilor ’30 ai secolului al XX-lea
Cu puțin timp înainte de completa renovare a clădirii hotelului, edificiile aflate în fața sa deja dau un semnal în acest sens după ce au suferit transformări majore sau au fost chiar înlocuite cu altele noi, majestuase, cum este este cazul hotelului Splendid de pe partea opusă a Căii Victoriei (edificiu astăzi dispărut).

6-hotelatheneepalacerenovat-1939

Anii ’30 – 40 ai secolului al XX-lea
După transformare și modernizare, clădirea hotelului este complet schimbată. Volumele și ritmurile mai amintesc devechea imagine a acesteia. De asemenea, parterul este în mare parte preluat din arhitectura acestia, mai ales intrarea de pe colț care este menținută aproape neschimbată. Dar pe ansamblu, stilul arhitectural al clădirii este acum unul complet diferit, inspirat din cel Internațional modernist al anilor ’30 ai secolului al XX-lea.

16

Anii ’50 – ’90 ai secolului al XX-lea.
După distrugerile suferite în timpul bombardamentelor germane din august 1944, hotelul este din nou refăcut după război dar parterul capătă o înfățișare nouă. Ferestrele și ușile largi, din sticlă, pe toată înălțimea acestuia, ca și cele cu ramă decorată, sunt acum înlocuite cu unele noi, delimitate cu structură de susținere pe toată fațada, pilonii interiori fiind ascunși. Dispare astfel complet și vechea intrare de pe colț care fusese păstrată în refacerea interbelică. Această modificare a parterului va mai suferi câteva ajustări dar până în anii 2000 ca esență va rămâne aceeași. De asemenea, este schimbată și firma hotelului din partea de sus a corpului de pe colț.

În același timp, clădirea hotelului Splendid odată dispărută (imaginea este realizată de pe locul unde se afla aceasta), Strada Știrbei Vodă este prelugită până la Calea Victoriei iar clădirea hotelului Athenee Palace este mai bună pusă în evidență în ansamblul piațetei din fața Ateneului Român (azi piața George Enescu), acum mai deschisă.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În prezent.
Deși pe ansamblu clădirea a rămas neschimbată din anii ’30 ai secolului trecut, nu doar firma ci și parterul clădirii au suferit noi transformări, după preluarea hotelului de către lanțul hotelier Hilton. Încearcând să reia ritmurile etajelor superioare și stilul în care au fost modernizate corpurile din spatele clădirii, pilonii de susținere placați și vizibili la exterior îngustează ferestrele și intrările de la parter. La rândul său, Intrarea de pe colț va mai suferi în ultimii ani o nouă transformare pentru a găzdui spații comerciale de lux. O transformare care s-a extins și pe latura de pe Calea Victoriei afectând unitatea stilistică a parterului în ansamblu.

Oricum, noul aspect exterior al parterului, chiar dacă suferă în continuare transformări, se dorește astfel a fi în aliniat la stilul arhitectural contemporan.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s