Ce inseamna de fapt “dovada” (proba) stiintifica

Dintre noțiunile științifice folosite de publicul larg, aceea de dovadă (probă) științifică este probabil cea mai greșit înțeleasă. În știință ea este clar definită, ca o demonstrație logică a faptului că anumite concluzii pot fi trase din anumite ipoteze (presupuneri), ceea ce echivalează cu o confirmare a unei afirmații care necesită verificare. În schimb, în vorbirea curentă, semnificația generală a noțiunii de dovadă este atribuită și celei științifice care este adesea înțeleasă ca un fapt care susține ceva (idee, afirmație ipoteză…). Dar din punct de vedere științific, o astfel de semnificație este cel puțin simplistă.

Înțelegerea greșită a noțiunii de dovadă (probă) științifică stă la originea situațiilor foarte numeroase în care între ceea ce afirmă oamenii de știință atunci când vorbesc despre dovezi și ce înțelege publicul, există o nepotrivire imediată. Oamenii de știință, atunci când se referă la dovezi, pornesc mereu de la semnificația lor completă și mai puternică. În schimb, publicul se așteaptă să primească argumente pro sau contra unei afirmații științifice, indiferent că este vorba de o ipoteză sau de o teorie. De aici rezultă întrebări precum “Se poate dovedi că omul a evoluat din alte specii?” sau “Poate fi dovedit faptul că schimbările climatice sunt rezultatul acțiunii omului?”, întrebări la care publicul așteaptă răspunsuri de genul “Da, se poate!” sau “Nu, nu se poate!”. Dar asemenea întrebări pun cel mai adesea oamenii de știință în dificultate. Ei nu pot niciodată să ofere răspunsurile așteptate de public, contrare cu ceea ce semnifică în știință noțiunea de dovadă și contrare cu scopul demersului științific.

Pornind de la definția completă a noțiunii de “dovadă” științifică, scopul științei nu este niciodată acela de a dovedi ceva ci de a crea teorii (modele) care să ajute la înțelegerea realității. Pentru a atinge acest scop, oamenii de știință culeg prin observație și experiment elemente care ajută la confirmarea sau infirmarea unor ipoteze și la corectarea teoriilor astfel încât acestea să fie cât mai precise și mai cuprinzătoare. Aceste elemente, care în percepția publicului sunt considerate dovezi în sens restrâns, sunt deci numai piese care ajută la construirea și îmbunătățirea permanentă a teoriilor și deci a felului în care înțelegem realitatea. Un proces care stă la baza solidității și succesului in timp al demersului științific.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Ce inseamna de fapt “dovada” (proba) stiintifica&8221;

  1. Pingback: Lumea si demonii ei: stiinta ca lumina in intuneric | Vorbind Despre

  2. Pingback: Incertitudinea cuantica | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s