Steaua Sudului

autor: Jules Verne

Geolog fără avere personală, Cyprien Méré nu are nici o șansă să se căsătorească cu Alice Watkins, fiica unui foarte bogat proprietar de mine de diamante din Griqualand, un teritoriu aflat frontiera Coloniei Britanice a Capului, viitoarea Africă de Sus. Hotărât să-şi schimbe statutul social şi starea materială, Cyprien începe marea aventură a îmbogăţirii cu diamante, atât pe calea mineritului cât și pe cea a științei.

În căutările sale și în ciuda ostilității minerilor din regiune, tânărul om de știință reușeste să creeze un diamant artificial. Acesta îi va schimba statutul dar va duce și la aventuri neașteptate după ce este aparent furat.

Domnul Watkins promite mâna ficei sale aceluia care va regăsi diamantul și îl va prinde pe cel care l-a furat. Pentru Cyprien începe astfel o cursă contra cronometru prin Transvaal cu periculoșii săi rivali.

Dar aventurile și încercările prin care Cyprien Méré va fi obligat să treacă vor schimba nu numai viața lui ci și a prietenilor și rivalilor săi. Deznodământul poveștii va pune lucrurile în locurile lor firești și va oferi o lecție acelora care cred că pot construi imperii pe obiecte efemere și pe desconsiderarea valorii celorlalți.

Așadar o aventură africană marca Jules Verne* și o carte de citit aproape “pe nerăsuflate”. O poveste în care dragostea se îmbină cu aventura într-o expediție de explorare întreprinsă din motive diferite: iubire, vanitate, lăcomie. O carte care azi este considerată pentru copii și adolescenți dar pe care, în gând cu intenția autorului, o recomand tuturor celor care vor să petreacă clipe de aventură în confortul bibliotecii.

* o variantă nițială a romanului a fost scrisă de Paschal Grousset, cumpărată de editura Hetzel și revizuită ulterior de Jules Verne care a publicat-o în foileton în anul 1884.

Reclame

Un gând despre &8222;Steaua Sudului&8221;

  1. Pingback: Steaua Sudului | Noutati la Piatra Neamt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s