Pamantul vazut din spatiu

Explorarea de către om a spațiului cosmic a culminat cu unul dintre cele mai remarcabile momente din istoria umanității, civilizației și cunoașterii: prima călătorie a omului către un alt corp ceresc din Univers. Acest moment s-a materializat și într-una dintre cele mai impresionante imagini realizată vreodată, aceea a Pământului văzut de către oameni din spațiu, pentru prima oară în întregimea sa.

Misiunea Apollo 8, desfășurată în decembrie 1968, a fost prima cu echipaj din programul de explorare a Lunii și prima în care oameni s-au deplasat pe orbită în jurul Lunii. Și deși misiunea avea ca scop principal fotografierea de către astronauți a celor mai favorabile regiuni pentru aselenizarea viitoarelor misiuni Apollo, astronautul american Bill Anders a reușit să realizeze o fotografie care avea să devină un veritabil simbol al secolului al XX-lea.

Astfel, pe măsură ce Apollo 8 revenea, în deplasarea sa orbitală, pentru a opta oară din spatele Lunii, Bill Anders, Frank Borman și Jim Lovell au fost surprinși și încântați de imaginea uimitoare a Pământului, înconjurat de întunericul spațiului, răsărind de dincolo de orizontul sterp și pustiu al Lunii. Bill Anders nu a ratat ocazia absolut unică de a fotografia spectaculosul răsărit de Pământ. O fotografie care nu făcea parte din scenariul misiunii dar care a intrat în istorie. Pentru Anders și colegii săi de echipaj, faptul că planeta noastră este evident atât de mică față de spațiul cosmic din jur (de la distanța de aproape un sfert de milion de kilometri, Pământul putea fi acoperit cu degetul mare), nu făcea decât să-i accentueze frumusețea fragilă.

În final, cea mai importantă descoperire a misiunii Apollo 8 a fost chiar Pământul, văzut în întregime din spațiu. Imaginea sa a oferit umanității ocazia ca, pentru prima dată în istorie, să privească spre Pământ și să îl vadă așa cum arată el de fapt. În locul țărilor și statelor colorate pe o hartă plată și lipsită de viață, Pământul ne apare ca o planetă unitară, fără limite și granițe. O sferă albastră, fragilă și de o frumusețe uluitoare, plutind singură într-un vid rece și periculos.

De aceea, această imagine a fost și este, dacă nu cea mai impresionantă, cu siguranță cea mai puternică pe care noi oamenii am realizat-o vreodată. Ea a ajutat omenirea să conștientizeze locul Pământului în Univers (după milenii în care o astfel de imagine a fost sursa celor mai aprinse și fanteziste ipoteze, închipuiri și fantasme), locul ei însăși în Univers și mai ales fragilitatea planetei noastre și a noastră ca locuitori ai acestui refugiu cosmic de neînlocuit, pierdut în imensitatea întunecată și rece a spațiului. O casă demnă de atenție, grijă și protecție din partea locuitorilor săi.

Reclame

Un gând despre &8222;Pamantul vazut din spatiu&8221;

  1. Pingback: Pamantul vazut din spatiu | Noutati la Piatra Neamt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s