Praesepe sau „Stupul de albine”

Înscris de Charles Messier la numărul 44 al catalogului său de obiecte cerești difuze și nebuloase, roiul de stele Praesepe a fost observat încă din antichitate. Cunoscut și ca “Ieslea” sau „Stupul”, acest roi deschis este unul dintre cele mai cunoscute dintre cele pe care le putem observa în emisfera nordică a bolții cerești, fiind și unul dintre cele mai ușor de observat de către astronomii amatori.

Aflat la o distanță de numai 577 de ani-lumină, Praesepe este practic aflat în vecinătatea noastră. Dacă îl observăm cu ochiul liber, în condiții de cer curat, nepoluat luminos, roiul ni se înfățișează ca o pată lăptoasă, având o magnitudine aparentă de 3,7. Dacă îl observăm cu binoclul putem deja să distingem între 24 și 75 de stele, dintre cele 1000 care îl alcătuiesc. Deși instrumentele mai mari permit observarea a până la 200-300 de stele, binoclul este instrumentul optim pentru observarea roiului Praesepe. Câmpul de vedere larg al acestui tip de instrument ne permite să observăm roiul în întregime.

Roiul Praesepe este ușor de găsit pe cerul nocturn, cam pe la jumătatea distanței dintre stelele Regulus, din constelația Leului, și Pollux din constelația Gemenilor, în mijlocul constelației Racului.

Perioada optimă de observare astronomică a roiului deschis Praesepe este între lunile februarie și mai, când Racul se află la zenit între orele 21 și 24 timp legal român (orele 19 – 22 UT). Iar în anul 2015, planeta Jupiter îi va oferi roiului o companie spectaculoasă, mai ales la observarea cu ajutorul binoclului.

Praesepe este un roi relativ bătrân. Mai mult de două treimi dintre stele sale sunt pitice roșii, restul de până la o treime fiind stele asemănătoare soarelui sau gigante albastre. În ansamblu, roiul s-a format în urmă cu 600 – 700 de milioane de ani într-o uriașă nebuloasă difuză, asemănătoare probabil cu aceea din constelația Orion. O nebuloasă originară care însă între timp a dispărut, lăsându-ne să întrevedem în roiul Praesepe o secvență din viitorul spectaculoaselor nebuloase difuze pe care azi încă le putem admira.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s