Eclipsa partiala de Soare din 20 martie

Emisfera nordică a Pământului va fi în 20 martie 2015 gazda unuia dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: o eclipsă de Soare. Totalitatea ei, cu o durată maximă de 2 minute și 46 de secunde pe țărmul nordic al insulelor Feroe, va putea fi observată în regiunile nordice îndepărtate și cele arctice ale Oceanului Atlantic și a Europei.

Eclipsa va fi vizibilă și în România, ca una parțială, în condiții foarte bune din punct de vedere al momentului zilei, exact când Soarele se află la meridian, deci în cea mai înaltă poziție aparentă pe cer. De asemenea, gradul de acoperire a discului solar va fi relativ mare, variind între 40 și 63%. În București, eclipsa parțială va începe cu primul contact la momentul (în Timp universal – UT) 8:48:11,57, adică ora 10:48:11,57 TLR (timp legal român), cu o primă etapă a parțialității care va dura puțin mai mult de oră. Maximul eclipsei va fi atins la momentul 9:55:38,1 UT (11:55:38,1 TLR), discul solar urmând să fie acoperit în proporție de 43,39%, deci aproape la jumate. După maximul eclipsei, va urma a doua etapă a parțialității care va dura și ea aproximativ o oră. Ultimul contact se va produce la momentul 11:04:13,2 UT (11:04:13,2 TLR), moment în care eclipsa parțială de Soare se va considera încheiată.

Desigur, toți cei pasionați de astronomie vom fi pregătiți pentru a urmări acest fenomen spectaculos și fascinant. Dar (și nu pot niciodată insista îndeajuns) orice încercare de observare vizuală directă a Soarelui trebuie să o facem cu cea mai mare precauție posibilă. Niciodată și sub absolut nici o formă nu vom privi Soarele direct cu ochiul liber, și cu atât mai puțin prin vreun instrument optic de orice fel. Întotdeauna și indiferent de soluția aleasă, pentru observarea directă a Soarelui va trebui să ne protejăm ochii în mod adecvat. Cea mai simplă soluție de protecție sunt ochelarii speciali concepuți pentru observarea vizuală a eclipselor, dar și aceștia trebuie folosiți corespunzător. Pentru observarea cu ajutorul instrumentelor, vom folosi filtre special concepute pe care le vom așeza numai în fața obiectivului (niciodată la ocular).

O soluție de observare a eclipselor de Soare prin proiecție.

Totuși, trebuie știut că și atunci când folosim aceste soluții de protecție există riscuri legate de felul în care sunt manipulate înainte și în timpul observării eclipsei. De aceea, cea mai sigură metodă de observare a eclipsei (cu atât mai mult a uneia parțiale) este observarea indirectă, prin proiecție. Proiecția se poate realiza cu sau fără un instrument astronomic și presupune proiectarea imaginii Soarelui pe un ecran. Desigur, la observarea prin proiecție a Soarelui, utilizarea unui instrument prezintă cele mai mari avantaje întru-cât imaginea astrului apare mărită și permite observarea a mai mult decât doar acoperirea discului solar.

Spre diferență de o eclipsă totală, una parțială de Soare oferă mult mai puține fenomene de observat. Totuși, nu este complet lipsită de atractivitate pentru un astronom amator. Cele mai evidente fenomene, și care pot fi observate într-o oarecare măsură și fără un instrument optic, sunt momentele de contact în primul rând de la începutul dar și de la finalul eclipsei. Pentru a nu fi suprinși de momentul producerii primului contact este bine să știm că în emisfera nordică, o eclipsă de Soare începe întotdeauna dinspre dreapta (vest) iar cu ocazia acestei eclipse parțiale, discul solar va fi acoperit în partea sa de sus (nordică).

Pentru aceia care vom observa eclipsa parțială cu ajutorul unui instrument (prin proiecție sau direct, cu ajutorul unui filtru), cel mai spectaculos fenomen astronomic poate fi considerat deplasarea Lunii în spațiu, în mișcarea sa de revoluție în jurul Pământului. Cu ochiul liber, în restul timpului, putem observa acest fenomen numai de la o zi la alta, pe baza momentelor diferite ale răsăritului și a schimbării poziției Lunii față de stelele prin fața cărora se deplasează. Cu ajutorul unui instrument, deplasarea Lunii poate fi sesizată și în timpul ocultațiilor, atunci când aceasta trece prin fața unor stele sau a celorllate planete. Dar acest gen de fenomene presupun mai multă experiență observațională și de aceea nu sunt la îndemâna oricărui astronom amator.

În schimb, o eclipsă de Soare face observarea acestui fenomen accesibilă și amatorilor mai puțin experimentați și chiar și simplilor curioși de ocazie, atâta timp cât măsurile de siguranță sunt corespunzătoare. Astfel, prin observarea cu un instrument (mai ales prin proiecție) a unei eclipse parțiale de Soare, deplasarea Lunii în spațiu este foarte ușor de sesizat, pe măsura trecerii sale prin fața discului solar, cu atât mai ușor cu cât numărul petelor solare prezente este mai mare.

Pe lângă că este spectaculos și fascinant, acest tip de observație evidențiază și natura reală a fenomenului eclipsei de Soare. Astfel, în mai mare măsură decât cele totale, eclipsele parțiale de Soare arată clar că deși denumit “eclipsă”, fenomenul este în realitatea o ocultație lunară deci un fenomen din categoria celor tranzitorii în care rolul principal îl joacă de fapt Luna.

Evident, la un alt nivel de dotare tehnică, eclipsa parțială din 20 martie va fi o ocazie excelentă pentru observații fotografice. Și probabil că cele mai frumoase și mai fascinante imagini care pot fi realizate sunt acelea care arată Soarele ocultat în contextul peisajului înconjurător.

Așadar, atât în sine cât și pornind de la ceea ce fiecare dintre noi își propune să observe, eclipsa parțială de Soare din 20 martie 2015 va fi fără îndoială un fenomen deosebit de interesant, de care, în condițiile în care vizibilitatea va fi optimă, va trebui să ne bucurăm. Mai ales că pentru următoarea eclipsă parțială (mult mai puțin spectaculoasă) vom mai avea de așteptat 5 ani. Așa că nu ne putem dori decât să avem cer senin!

Reclame

8 gânduri despre &8222;Eclipsa partiala de Soare din 20 martie&8221;

 1. Pingback: Tranzitul planetei Mercur prin fata Soarelui | Vorbind Despre

 2. Pingback: Eclipsa partiala de Soare din 20 martie | Noutati la Piatra Neamt

 3. Poți să te bucuri de eclipsă folosind niște metode foarte simple de proiectare a imaginii Soarelui. Cel mai simplu este să folosești două bucăți de carton: http://www.exploratorium.edu/eclipse/card.html
  În același mod poți folosi o cutie de pantofi, interiorul cutiei fiind ecranul de proiecție. Și dacă nu ai chef să improvizezi nimic, poți folosi propriile tale mâini cu degetele încrucișate: http://www.exploratorium.edu/eclipse/how.html#CARD
  Așa că iată, te poți bucura și tu de eclipsă. 🙂 Oricum, cu ochiul liber nu ai vedea nimic deoarece lumina este prea orbitoare.

  Apreciază

  • Dacă te uiți direct la Soare, lumina concentrată de cristalin iți arde retina. Ca atunci când folosești o lupă pentru a concentra lumina Soarelui pe o bucată de hârtie. Și nici măcar nu doare deoarece retina nu are terminații nervoase pentru durere. Practic iți dai seama numai în momentul în care îți pierzi vederea. De aceea observarea Soarelui se face cu precauție. Dacă respecți regulile de protecție, Soarele este un astru fascinant. 🙂

   Apreciază

   • Hmm, nu mă așteptam la asta. Speram să mă bucur și eu puțin de eclipsă. Mulțumesc de informare 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s