Structura moleculei ADN dezvaluita in detaliu

Viața, în măsură în care o considerăm a fi un fenomen, desemnează la nivelul nostru actual de cunoaștere, procesele de autoreplicare ale moleculei de acid dezoxiribonucleic (ADN), procese prin care au fost și sunt generate continuu toate formele de viață din trecut și prezent, despre a căror existență avem cunoștință. O imagine directă a acestei molecule, esență a vieții, care să ne dezvăluie structura acesteia, așa cum o cunoaștem din cărți, ilustrații și documentare, ocupă, după cea a Cosmosului primordial, al doilea loc în clasamentul pe care l-aș face cu cele mai impresionante imagini pe care oamenii le-au realizat vreodată.

O astfel de imagine a moleculei de ADN a fost realizată în anul 2012 de Enzo di Fabrizio și de echipa sa de cercetători de la Departamentul pentru Nanostructuri al Universității din Genova. Fragilitatea moleculei de ADN face fotografierea sa foarte dificilă, atâta timp cât singura metodă ce poate fi utilizată este microscopia electronică. Energia electronilor utilizați pentru a genera imaginea poate distruge filamentele individuale de ADN ceea ce a necesitat de-a lungul timpului găsirea unor soluții tehnice ingenioase pentru obținerea unei astfel de imagini.

Imaginea ADN realizată de Jack Griffith în 1971.

Deși poate părea surprinzător, structura moleculei ADN a fost dedusă prin observații indirecte (cristalografie cu raze X și calcule matematice), înainte de a fi realizată o imagine directă a acesteia. Acest lucru s-a întâmplat abia în anul 1971 când americanul Jack Griffith, student la Institutul Tehnologic din California (CalTech USA) a publicat o primă imagine a moleculei de ADN realizată cu ajutorul microscoplui electronic, printr-o tehnică special concepută de acesta. Dar această primă imagine nu este la fel de detaliată ca cea obținută de Enzo di Fabrizio și echipa sa.

Noua imagine redă nu doar forma în linii mari a moleculei ADN ci merge cu detaliile până la nivelul bazelor azotate. Pentru a o realiza, echipa de cercetători italieni a construit literalmente doi nanopiloni între care au întins un singur filament de ADN care a fost apoi expus fasciculelor de electroni. În final, a rezultat o imagine cu adevărat impresionantă în care poate fi distinsă structura dublei spirale a moleculei ADN, înfășurată sub forma filamentului.

Capacitatea de a obține imagini ale moleculei care stă la baza vieții, va permite obținerea în viitor a unor informații mult mai detaliate decât era posibil folosind numai soluții indirecte de observare a acesteia. În plus, imaginea moleculei ADN este un portret al esenței unuia dintre cel mai fascinant mod de manifestare a materiei Cosmosului.

Reclame

6 gânduri despre &8222;Structura moleculei ADN dezvaluita in detaliu&8221;

 1. Imi amintesc de vremea cand ni s-a spus la scoala ca microscoapele electronice au capacitatea de a vedea anumite molecule mai mari. Sincer, nici acum nu-mi vine a crede. Asta nu inseamna ca neg, ci doar ca mi se pare incredibil sa poti vedea molecule, fie ele si asa mari, cum sunt ale ADN-ului.

  Apreciat de 1 persoană

  • Și cu toate acestea iată că a fost posibil cu ajutorul soluției tehnice utilizate de cercetătorii italieni. Soluție care dacă nu ar fi fost verificată și reprodusă conform tuturor protocoalelor științifice nu ar fi fost niciodată publicată. Și tocmai pentru pentru că pare atât de incredibilă consider că această imagine este una dintre cele mai impresionante pe care oamenii le-au realizat vreodată. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Citind articolul ăsta mi-am amintit de laminin. Este supranumit și lipiciul organismului pentru ca este ceea ce tine totul. La un simplu search pe google puteți vedea mai multe. Zic eu ca lamininul e mai interesant chiar decât ADN-ul. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Mă bucur că ți-a plăcut articolul. 🙂 Lamininele sunt o sugestie foarte interesantă de subiect. Există o imagine impresionantă care are legătură cu ele și care este pe locul al treilea în clasamentul meu. Va fi subiectul următorului episod dedicat celor mai impresionante imagini. 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s