Ce este de fapt o “teorie”

În prezent, în percepția publicului larg, noțiunea de teorie are semnificația de „idee” (opinie) sau de „supoziție” (presupunere). O percepție încurajată de cei care urmăresc anumite scopuri ideologice dar eronată, deoarece consideră teoria echivalentă cu o ipoteză. Contrar însă acestei percepții, teoriile științifice reprezintă modele de explicare a diverselor aspecte ale realității sau fenomene, modele alcătuite din sisteme de idei probabile (verificabile prin testare) și care pot fi contrazise de dovezi existente sau de experimente realizabile și reproductibile. Mai simplu spus, teoria rezultă din verificarea și confirmarea unei ipoteze (presupuneri) formulate inițial.

Cele mai solide și mai bune teorii (cea a relativității extinse, a mecanicii cuantice sau a evoluției) au rezistat la o sută sau mai mult de ani de testări și provocări, fie din partea oamenilor de știință fie din partea celor cărora nu le place să le fie pusă în discuție viziunea asupra realității. Totuși, atâta timp cât rezistă verificărilor și provocărilor, teoria reprezintă un model sau explicație certă și obiectivă.

O teorie este flexibilă dar cu anumite limite. Ea pot fi incompletă sau greșită în anumite aspecte ale ei, ceea ce nu presupune însă că pe ansamblu nu mai este valabilă. De exemplu, teoria evoluției (poate cea mai pusă în discuție plecând de la percepția eronată asupra noțiunii de „teorie”), s-a modificat de-a lungul anilor, pentru a se adapta la noi desoperiri, dar a rămas în ansamblu aceeași teorie, posibil de recunoscut.

În general, problema cu expresia „este doar o teorie”, atât de des folosită de unii, este că urmărește să minimalizeze valoarea teoriilor științifice, sugerând că nu ar reprezenta mare lucru. Or lucrurile nu stau deloc așa.

Reclame

5 gânduri despre &8222;Ce este de fapt o “teorie”&8221;

  1. Pingback: Lumea si demonii ei: stiinta ca lumina in intuneric | Vorbind Despre

  2. Pingback: Incertitudinea cuantica | Vorbind Despre

  3. Pingback: Ce inseamna de fapt “dovada” (proba) stiintifica | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s