Cosmos

autor: Carl Sagan

Cosmos este una dintre cele mai cunoscute și mai populare cărți de știință scrise de Carl Sagan. Cele 13 capitole ilustrate, care corespund celor 13 episoade ale serialului documentar de televiziune cu același nume, pe care se bazează cartea, explorează dezvoltarea concomitentă a civilizației și științei și cunoașterea acumulată despre Cosmos în acest timp.

Cartea, în ediția sa originală, apărută în Statele Unite ale Americii în 1980, a intrat în biblioteca mea în august 2003, după 10 ani de căutare asiduă de la momentul în care am văzut-o pentru prima dată pe raftul unei librării, fără a avea posibilitatea de a intra atunci în posesia ei.

Pentru mine, această cartea lui Carl Sagan este mai mult decât o simplă carte. Este operă intelectuală de o valoare inestimabilă, dedicată cunoașterii de un om care m-a inspirat din copilărie în pasiunea mea pentru cunoaștere și în efortul de a o acumula. Cosmos este fără nici o îndoială una dintre cele mai prețioase cărți din biblioteca mea și o permanentă și mereu actuală referință.

Cosmos are la bază serialul documentar de 13 episoade Cosmos: o călătorie personală, realizat de Carl Sagan în 1980 și este o mostră scrisă a abilității unice a marelui astronom și umanist de a face ideile științifice ușor de înțeles și în același timp fascinante.

Calea Lactee văzută de deasupra planului brațelor sale spirale, iluminate de miliarde de stele tinere, albastre și fierbinți. Nucleul Galaxiei, aflat în depărtare, este iluminat de stele roșii mai vârstnice (viziune artistică de Jon Lomberg. Text de Carl Sagan).

Prin intermediul cărții, în prezentarea drumului comun al științei și civilizației, Carl Sagan ne poartă într-o expediție de descoperire a planetelor sistemului nostru solar, de căutare a cunoașterii ascunse în Biblioteca din Alexandria, de descoperire a creierului uman, a istoriei Egiptului antic, de căutare a originii vieții, de descoperire a ultimelor momente din existența Soarelui, a formării și evoluției galaxiilor, a originii materiei, stelelor și planetelor.

Carl Sagan ne povestește, așa cum numai el știa să o facă, miliardele de ani ale evoluției Cosmosului, în care materia a devenit conștientă de sine, încercând să se cunoască pe ea însăși, inclusiv prin eforturile de găsire a vieții pe alte planete sau acelea de a comunica cu eventuale alte ființe inteligente de pe alte planete din Galaxie.

Peisaj de pe o ipotetică planetă de gheață aflată în sistemul planetar al stelei care a dat naștere Nebuloasei Inelare din constelația Lira. Steaua centrală și-a expulzat straturile exterioare în etapele finale ale existenței sale, acestea formând o sferă de gaz luminos multicolor aflată în expansiune. O posibilă destinație pentru explorarea spațiului cosmic într-un viitoare foarte îndepărtat (viziune de artist de David Egge, 1979. Text de Carl Sagan).

Cosmos este în același timp povestea călătoriei umanității către dobândirea cunoașterii și a personalităților care au marcat acest drum și știința modernă, precum Democrit, Hypatia, Kepler, Newton, Huygens, Champollion, Lowell sau Humason.

În cuprinsul acestei cărți, Carl Sagan privește Pământul din punctul de vedere al unui vizitator extraterestru și ceea ce descoperă este o planetă cu înfățișarea unei bijuterii albastre, locuită de o formă de viață care tocmai începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze dincolo de țărmul vastului ocean cosmic care îi înconjoară planeta.

Suprafața satelitului asemănător cu Luna al unei ipotetice planete care ar putea găzdui viață, gravitând în jurul unei stele aflată în apropierea nebuloasei Cap de Cal, la 1500 de ani lumină de Pământ. Explorarea unui asemenea sistem planetar ar fi posibilă numai dacă s-ar concepe și realiza nave spațiale capabile să călătorească la viteze apropiate de cea a luminii (viziune de artist de David Egge, 1978. Text de Carl Sagan).

Deoarece cartea Cosmos este strâns legată de serialul documentar cu același nume, am putea fi tentați să credem că textul acesteia reproduce identic textul documentarului. Dar intenția lui Carl Sagan a fost alta. Documentarul și cartea au evoluat împreună dar ceea ce a dorit Carl Sagan a fost ca prin intermediul cărții să se poată concentra pe explicarea simplă a unor idei științifice complexe, tuturor celor dornici de cunoaștere. De aceea, cartea aprofundează principalele subiecte abordate în serialul documentar dar vom găsi tratate și subiecte care nu sunt abordate în acesta și invers.

Carl Sagan (1934-1996)

Rezultatul final al inițiativei lui Carl Sagan este nu numai o carte de referință în lumea științei popularizate ci și un monument dedicat de acesta gândirii științifice, un reper mereu actual pentru multe generații în descoperirea și urmarea pasiunii lor pentru cunoaștere.

Reclame

Un gând despre &8222;Cosmos&8221;

  1. Pingback: Despre toate pe scurt | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s