Cosmosul primordial dezvaluit de satelitul Planck

Prezentul în care existăm este invadat de imagine. Datele sub forma imaginilor sunt prezente oriunde privim și o importantă parte din informația pe care o vehiculăm, o extragem din ele. Totuși, din mareea de imagini care alcătuiește peisajul nostru vizual, câteva se disting prin semnificația a ceea ce reprezintă. Sunt imagini care reflectă viziunea noastră asupra Cosmosului și măsura în care îl înțelegem, motiv pentru care le putem considera ca fiind cele mai impresionante imagini pe care oamenii le-au realizat vreodată.

Dacă aș face un clasament al acestor imagini, dintre ele se remarcă și ocupă fără nici o îndoială primul loc, imaginea radiației de fond cosmologic, obținută cu ajutorul satelitului Planck.

Aceasta nu pentru că ea ar avea anumite caracteristici estetice, de încadrare sau de compoziție. Nu. Motivul este că ea ne înfățișează Cosmosul la numai 380.000 de ani după apariția sa, când nu era mai mare decât o minge de tenis dar conținea toată materia care o cunoaștem astăzi, inclusiv materia din care suntem alcătuiți noi. Aceasta este efectiv prima noastră fotografie. A noastră a tuturor și a întregului cosmos din care suntem parte integrantă.

Concret, imaginea realizată de satelitul Planck ne înfățișează limita în timp și spațiu până la care putem realiza imagini ale Universului. Chiar dacă această limită este înfățișată ca o elipsă, atunci când îl privim, Universul vizibil ne apare ca o sferă avându-ne pe noi în centru și radiația de fond cosmoslogic drept “înveliș exterior”.

Explicația stă în faptul că lumina, care are o viteză finită, a apărut în Univers peste tot în același timp, în urmă cu 13,8 miliarde de ani, când Universul avea numai 380.000 de ani. În acel moment, fiecare punct al Cosmosului a început să emită lumină în toate direcțiile sub forma unui flux continuu de fotoni.

Acești fotoni primordiali, după ce au străbătut spațiul până la noi timp de 13,8 miliarde de ani, au fost captați de satelitul Planck sub forma radiației de fond cosmologic, care a înregistrat astfel imaginea Cosmosului așa cum arăta el în urmă cu același număr de ani.

Imaginea Cosmosului primordial realizată de satelitul Plank, nu este prima de acest gen ci doar cea mai recentă și cea mai detaliată dintre toate. Variante anterioare, totale sau parțiale, au mai fost realizate începând din anii ’90 ai secolului trecut (sateliții Cobe și WMAP), dar nici una nu se poate compara cu cea realizată de Plank, din punct de vedere al exactității, detaliului și calității, datorită caracteristicilor tehnice proprii și ale senzorilor săi.

Reclame

13 gânduri despre &8222;Cosmosul primordial dezvaluit de satelitul Planck&8221;

 1. Si am incalecat pe o sea, apoi Totul s-a facut asa, adica din NIMIC. Ce frumos. Totusi daca ne raportam la miliardele de anii ai cosmosului, noi oamenii suntem un nimic. Ce Frumos. Totusi, Omul este Cea Mai Importanta Creatura din Univers, deoarece a fost facut in Asemanarea Creatorului Sau. Ce FRUMOS, Totusi de suntintem atit de rai. Ce Pacat.

  Apreciază

  • Cu câteva precizări. Universul sau cosmosul, nu a „apărut din nimic”. Adevărul este că (încă) nu știm din „ce” s-a format sau dacă s-a format sau nu din ceva (preexistent). Apoi, noi oamenii, la scara cosmosului nu suntem „nimic”. Suntem parte integrantă din cosmos deoarece elementele chimice din care suntem alcătuiți (materia dacă vrei) este formată în procesele de evoluție a cosmosului (concret din stele). Deci noi suntem de fapt cosmosul conștient de el însuși. Doar că nu înțelegem asta întotdeauna. Și asta este trist. Dacă vrei să formulezi asta prin „asemenea Creatorului”, fie. Fiecare cu abordarea lui dar în opinia mea este una cam limitată de neclaritatea ei. În fine, noțiunea de bun sau rău este relativă și pur umană. Dar am putea defini „răutatea” ca fiind situațiile în care unii dintre noi își căută fericirea, împiedicându-i pe ceilalți să o facă. Acesta este de altfel și singurul „păcat” adevărat pe care unii dintre noi îl au și da, și acest lucru este într-adevăr trist.

   Apreciază

 2. Pingback: Structura moleculei de ADN dezvaluita in detaliu | Vorbind Despre

 3. Fain filmuletu si surprinzator am inteles ce zice domnul chiar daca ii umbla gura ca melita. Deci spatiul ar putea fi infinit, daca bine am inteles. Dar nu zicea cred ca Einstein ca spatiul este impletit cu timpul. Nu stiu de ce dar eu nu pot sa-mi imaginez timpul fara miscare, dar spatiu da.
  Mi s-o pus pata pe tine, amu iti dau de lucru. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Cosmosul este nelimitat dar finit (cum este suprafața unei sfere, a unei mingi, a unei bile). Și într-adevăr, așa cum spunea și Einstein spațiul și timpul sunt de fapt cam același lucru. Fizica vorbește de fapt de spațiu-timp ca de un tot iar mișcarea definită prin timp descrie de fapt spațiul (ne deplasăm în spațiu de la A la B în timpul T).
   Nu mă deranjează. Îmi place să vorbesc despre aceste lucruri. 🙂

   Apreciază

 4. Alex! Ma fulgera o intrebare: deci, din orice parte a cosmosului am face poze ce aparatu ala foto, el cosmosul ar da aceeasi poza? Asta ar fi valabil daca el ar fi infinit. Dar daca el a fost mic si acuma creste, expandeaza, nu poate fi infinit. Sau incurc eu ceva.

  Apreciat de 1 persoană

  • Cosmosul nici nu este infinit. Prin măsurători ale unor parametrii ai acestei radiații de fond cosmologic s-a stabilit că existăm într-un Cosmos finit dar nelimitat. Pare o chestiune de termeni dar diferența este importantă, mai ales că fizica nici nu acceptă noțiunea de infinit.
   Altfel, de la momentul în care a apărut și până când lumina sub forma radiației de fond cosmologic a ajuns la noi, Cosmosul a continuat să se expandeze într-un ritm accelerat. De aceea, noi nu putem vedea nimic dincolo de această barieră de 13,8 miliarde de ani. Chiar dacă Universul se extinde și dincolo de ea, lumina nu va avea probabil niciodată timp să ajungă până la noi pentru a putea face acest lucru. Uite un mic filmuleț care explică destul de bine această chestiune, cu excepția faptului că prin „infinit” trebuie să înțelegi „nelimitat” și ai să vezi că din filmuleț ai să înțelegi și ce înseamnă acest nelimitat (vezi analogia cu orizontul). Nu am adăugat filmulețul în articol pentru a nu deruta cititorii, dat fiind că nu despre asta am vorbit. 😉

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s