Lafayette Park

architect: Ludwig Mies van der Rohe
locație: Detroit, Michigan

Blocurile înalte și foarte înalte, identice și înșiruite, rupte de restul tramei urbane au fost și mai sunt considerate, de multe ori pe nedrept, ca unul dintre marile rele ale modernismului. Însă Lafayette Park din Detroit (primul proiect de reînnoire urbană din Statele Unite ale Americii) creație a unuia dintre arhitecții simbol ai curentului Bauhaus, are darul de a contrazice această imagine.

Într-un oraș lăbărțat și fără un centru clar definit, trecut printr-un declin care l-a adus în prag de dezastru, această enclavă de diversitate rasială și economică, amplasată în nord-estul zonei centrale, nu numai că a îmbătrânit frumos ci și renaște pentru o nouă existență înfloritoare.


Deoarece bucătăria inițială a fost desființată, proprietarii au luat decizia de a lărgi camera stil galerie cu 25 de cm. Pereți de sticlă lasă lumină să pătrundă în spațiul destinat sufrageriei, în timp ce plăcile de faianță Vitra aduc un aer de modernitate.


Un set de mobilier realizat de Richard Schultz pentru Knoll a fost transformat în mobilier de interior grație unor blănuri artificiale, iar un Panou de Îmbogățire a Ambientului semnat Alexander Girard joacă rolul de perete despărțitor.


Scara interioară este evident o sinteză elegantă între formă și funcție. Detaliile amintesc vag și straniu de biroul în ramă de oțel de la etaj, semnat George Nelson.


În ciuda unui aspect exterior al apartamentului ordonat, etajul superior al acestuia nu este exact rectangular. Spațiile se întrepătrund pentru a crea a o zonă largă de confort. Cele două camere din față servesc în același de spațiu de lucru și de cameră de oaspeți.


Postere colorate de la expoziția itinerantă Shrinking Cities “atrag” eventuale mantre pentru un Detroit al secolului 21.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s