Folosirea liniilor directoare in compozitia fotografica

După ce în articole anterioare am vorbit despre regula treimilor și principiile încadrării subiectului în imagine, voi vorbi acum puțin despre felul în care putem utiliza liniile directoare pentru crearea unor fotografii cu adevărat puternice.

Liniile directoare, ca element compozițional, pot fi reprezintate de orice element al compoziției care conduce privirea prin imagine în direcția dorită de creatorul respectivei imagini. În fotografie, liniile directoare sunt folosite pentru a da un anumit sens „lecturii” fotografiei de către privitor.

Astfel, pentru peisaje și alte priveliști pitorești, putem încerca să găsim un astfel de element al subiectului care să conducă privirea prin imagine de la stânga la dreapta sau de jos în sus. Poate fi vorba de un drum care se pierde în depărtare către culmile munților, de blocurile de gheață dintr-un torent care curge la baza unui ghețar, de meandrele grațioase ale unui râu care șerpuiește la poalele unui munte, de un grup de bărci de pescuit sau de stânci desfășurate pe fundalul unui sat.

Asociind-le cu elementele și principiile de încadrare și compoziție, putem folosi cu succes liniile directoare pentru a crea imagini care să transmită un mesaj puternic.

Acestea fiind spuse, trebuie știut că cei mai mulți fotografi amatori nu folosesc prea des liniile directoare – deși acestea fac o imagine mult mai atractivă – din cauza dificultății aparente în a le identifica la momentul încadrării subiectului.

Totuși, de fiecare dată când vom vedea un element care poate servi ca linie directoare, se recomandă să explorăm împrejurimile pentru a găsi cel mai bun loc de fotografiere și pentru a profita astfel potențialul respectivului element.

Reclame

Un gând despre &8222;Folosirea liniilor directoare in compozitia fotografica&8221;

  1. Pingback: Alte tehnici de compozitie fotografica | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s