Blade Runner

Unul dintre cele mai bune albume (dacă nu cel mai bun) dintre cele aparținând lui Vangelis, Blade Runner ocupă fără îndoială un loc special în preferințele pasionaților de muzică electronică veritabilă, și nu neapărat numai în ale lor. Este în același timp și unul dintre acele albume ale lui Vangelis cu o istorie în lumini și umbre.

În anul 1982 Vangelis a înregistrat muzica originală pentru coloana sonoră a deja clasicului film cult Blade Runner, lansat în 1983. Din motive încă neclare (și încă nu foarte bine cunoscute), această coloană sonoră originală nu a fost niciodată inclusă într-un album odată cu apariția filmului. O primă variantă publică, interpetată de New American Orchestra, a fost lansată în epocă, dar piesele muzicale aveau foarte puțin în comun cu muzica originală a lui Vangelis.

Ulterior, variante rearanjate ale celor două piese principale, Tema de dragoste (Love Theme) și Tema Finală (End Titles), din coloana sonoră a filmului, au fost lansate împreună cu piesa Memories Of Green (aflată și în componența albumului oficial See You Later, lansat în anul 1980), în anul 1989 pe albumul oficial Themes, o compilație de piese tematice compuse de Vangelis. În anul 1992 a apărut pe piață un album neoficial dar cu un aspect foarte oficial, cel mai reușit și de succes dintre albumele contrafăcute dedicate coloanei sonore a filmului Blade Runner. Însă deși acest album conține aproape toate piesele muzicii originale a filmului și alte câteva piese bonus, calitatea înregistrării muzicii este una slabă.

Albumul oficial Blade Runner apare în cele din urmă în anul 1994, asociat relansării filmului într-o versiune prelucrată. Deși acest album include numai o parte (este adevărat importantă) din piesele muzicale originale, calitatea sunetului este una excelentă, piesele însoțite de dialogurile personajelor sunt foarte bine alese și sunt adăugate câteva piese care nu au făcut parte din coloana sonoră originală a filmului. În plus, câteva dintre piese beneficiază de interpretarea unor artiști precum Mary Hopkin, Don Percival (One More Kiss Dear), saxofonistul Dick Morrissey și interpretul Demis Roussos (Tales of the Future și Damask Rose).

Albumul oficial Blade Runner, parte din muzicoteca personală, adună la un loc 12 piese, dintre care nu lipsesc cele trei lansate anterior, pentru aproape o oră de muzică.

 1. Main Titles 3:42
 2. Blush Response 5:47
 3. Wait For Me 5:27
 4. Rachel’s Song 4:46
 5. Love Theme 4:56
 6. One More Kiss Dear 3:58
 7. Blade Runner Blues 8:53
 8. Memories Of Green 5:05
 9. Tales Of The Future 4:46
 10. Damask Rose 2:32
 11. Blade Runner (End Titles) 4:40
 12. Tears In Rain 3:00

Desigur, ca orice pasionat de muzica lui Vangelis, am selectat din această listă câteva piese pe care le apreciez în mod special și pe care vi le recomand în mod special. Favorita mea (și foarte probabil nu numai a mea) dintre favorite este Love Theme, o compoziție superbă și romantică în care muzica lui Vangelis este completată de acordurile de saxofon ale lui interperate de dick Morrissey. La aceasta se adaugă primele patru piese (însoțite de dialoguri din film), Rachel’s Song, în care Mary Hopkin ne încântă cu o interpretare vocală în stilul pe care Enya la consacrat abia în anii ’90, Blade Runner Blues, o piesă profundă și tristă,  Memories Of Green, piesa poate cea mai meditativă dintre toate, și cea finală (Tears In Rain), emoționantă, completată de replicile și ele finale și deja celebrisime și pline de semnificații ale personajului interpretat în film de actorul Rutger Hauer.

Oricum, indiferent de preferințe, fiecare dintre piesele care alcătuiesc albumul sunt tot atâtea mostre de muzică electronică excelentă compusă de Vangelis (excluzând piesa One More Kiss Dear). O muzică superbă care inspiră la reverie și sentimentalism, și a cărei calitate vă invit să o apreciați. Audiție plăcută!

Reclame

Un gând despre &8222;Blade Runner&8221;

 1. Pingback: Opera Sauvage | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s