Alphonse Mucha: Primula si Pana (1899)

Primrose and Feather

Spre diferență de seriile tematice publicate naterior, Primula și Pana este mai degrabă o pereche de panouri, legătura dintre ele fiind realizată prin contrastele dintre motivele artistice folosite de pictor.

Motivul geometric care decorează aureola personajului feminin al panoului Pana este gândit de artist pentru a contrasta cu motivele florale inspirate de natură, ale personajului feminin din panoul Primula. În același timp, expresia denotând delicatețe al acestuia, contrastează cu aceea exprimând superioritate, a personajului feminin din panoul Pana. În sfârșit, veșmintele, podoabele și culoarea părului fiecărui personaj feminin contrastează cu trăsăturile de caracter exprimate de chipul lor și de tema panoului din care fac parte.

Dar în ciuda acestor contraste, stilul general al decorațiunilor, al reprezentării fiecărei teme, al motivelor de design și al celor două personaje feminine, creează o unitate artistică evidentă între cele două panouri, chiar dacă acestea au fost publicate la momente diferite.


Primrose

Primula
Acest panou a fost inițial intitulat Floare, dar după publicarea seriei Florilor, numele său a fost schimbat în Primula. A fost inițial tipărit pe hârtie și ulterior în versiuni mai luxoase pe satin de mătase.

Feather

Pana
A fost primul publicat dintre cele două panouri care alcătuiesc acest ansamblu.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s