Radiotelescopul, un altfel de telescop reflector

Australian Compact Telescope Array

Undele radio nu le folosim numai pentru a ne asculta muzica sau programele favorite, ci sunt produse natural în tot universul. Undele radio sunt de fapt un alt tip de lumină pe care nu o putem percepe direct cu organele noastre de simț. Acest tip de lumină este emisă de norii de gaz interstelar în care se formează stelele și din zonele centrale ale galaxiilor. De aceea, undele radio sunt folosite în special pentru observarea astrofizică a galaxiilor.

Multe dintre sursele puternice de unde radio din univers sunt invizibile în lumină vizibilă, motiv pentru care observarea universului în unde radio arată o imagine complet diferită  a acestuia. Chiar și aștrii ca Soarele sau planetele poate prezenta caracteristici noi atunci când sunt observați cu un radiotelescop.

Undele radio se pot deplasa nemodificate pe distanțe foarte mari, mult mai mari decât emisiile cu lungimi de undă mai scurte. Ca urmare, semnalul provenit de la surse foarte îndepărtate poate fi observat cu foarte mare caritate, comparativ cu imaginea lor în lumină vizibilă.

_65117001_resized550bbc_sg_g8_radiotele.v02.01

„Farfuria” uriașă acționează exact ca oglinda unui telescop reflector optic. Dimensiunea foarte mare este necesară din cauza lungimii foarte mari de undă a emisiilor radio. Undele radio sunt reflectate de această „oglindă” imensă către o oglindă mai mică și de aici către un receptor. Informația provenită de la receptor este apoi prelucrată de calculatoare pentru a fi create imagini în culori pe care să le putem studia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s