Zece opere de arhitectura simbol, semnate Frank Lloyd Wright

AynRand 1400

Marele arhitect american Frank Lloyd Wright nu mai are probabil nevoie de o prezentare specială. Creațiile sale arhitecturale, dintre care unele adevărate opere de artă, sunt încă surse de inspirație fecundă pentru mulți arhitecți contemporani. Iar unele dintre casele realizate după proiectele sale ne îndeamnă să visăm la cum am putea locui, să medităm la plăcerea de a locui.

Valoarea a zece dintre operele de arhitectură ale lui Wright este recunoscută în prezent prin propunerea de a fi incluse lista Patrimoniului Cultural al Umanității, realizată sub egida UNESCO. Grupul de 10 construcții reprezintă primele propuneri de opere de arhitectură modernă făcute de Statele Unite al Americii în acest sens. În același timp, admirându-le, putem întrevedea felul în care a evoluat stilul artistic și viziunea arhitecturală a lui Frank Lloyd Wright.

Voi trece în continuare în revistă această listă unică de 10 opere de arhitectură unice (dintre care unele sunt preferate ale mele absolute) pentru ca în săptămânile care urmează să vorbesc mai în detaliu despre fiecare dintre acestea.


Imagine © Jeff Wong; Marin County Civic Center.

Centrul Municipal Marin County (1957, San Rafael, California)
Proiectul lui Wright contopește construcția în peisajul dealurilor înconjurătoare, având cu arcele sale multiple, aerul unor poduri suprapuse.

Imagine © Christian Korab; Price Tower Arts Center.

Turnul Price (1952, Bartlesville, Oklahoma)
Este unicul proiect de zgârie-nori al lui Wright care s-a materializat. Fațada sa caracteristică include porțiuni placate cu aramă patinată și jaluzele parasolare.

Imagine © Flickr CC User Richard Anderson

Muzeul Solomon R. Guggenheim (1943 la New York)
Cu scările sale în spirală, clădirea muzeului de artă modernă Solomon R. Guggenheim este un simbol de cultură, artă și arhitectură la nivel internațional.

Imagine © Andrew Pielage; Frank Lloyd Wright Foundation.

Taliesin Vest (1938, Scottsdale, Arizona)
Wright a experimentat timp de două decenii diverse tehnici arhitecturale prin intermediul reședinței sale de iarnă. Astfel, printre altele, zidăria care alcătuiește pereții, a fost realizată folosind piatra din regiune. Casa găzduiește în prezent birourile Fundației Frank Lloyd WrightȘcoala de Arhitectură Frank Lloyd Wright și studenții și personalul care lucrează la Taliesin și Taliesin Vest.

Imagine © David Heald; James Dennis.

Casa Herbert și Katherine Jacobs (1936, Madison, Wisconsin)
Această locuință din cărămidă și lemn, construită la un preț accesibil pentru o familie, este un exemplu clasic de spațiu de locuire conectat cu exteriorul, prin peretele alcătuit în întregime din ferestre cu înălțime completă care dau spre terasă.

Falling-water-designrulz-7

Casa Kaufmann – Fallingwater (1935, Mill Run, Pennsylvania)
Legendara Casă de pe cascadă este o adevărată capodoperă în beton, oțel și sticlă, construită pe trei nivele deasupra unei cascade de 9 metri înălțime.

Imagine © Flickr CC User edward stojakovic

Casa Hollyhock – Aline Barnsdall (1918, Los Angeles, California)
Această construcție rezidențială, prima comandă a arhitectului în California de Sud, este centrată în jurul unei verande centrale și include numeroase terase pe acoperiș.

Imagine © Tour de Force 360VR

Taliesin (1911-1959, Spring Green, Wisconsin)
Casa și studioul lui Wright, reconstruită după două incendii, este un refugiu liniștit care reflectă înclinația arhitectului pentru contopirea arhitecturii cu peisajul înconjurător.

Imagine © Nat Hansen

Casa Frederick C. Robie (1908, Chicago, Illinois)
Această casă a pus bazele unui noi concept în arhitectură, acela al spațiilor interioare în plan deschis, unde pereții care delimitează camerele nu mai sunt necesari.

Imagine © Unity Temple Restoration Foundation

Templul Unității (1905, Oak Park, Illinois)
Este una dintre primele clădiri publice realizată din beton necostisitor, turnat la locul construcției.
Reclame

Un gând despre &8222;Zece opere de arhitectura simbol, semnate Frank Lloyd Wright&8221;

  1. Pingback: Casa Frederick C. Robie | Vorbind Despre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s